България

Протести в Берлин и европейски столици организирани от наши студенти

Десетки българи присъстваха

на първия от трите протеста, организирани от Инициативен комитет за защита на правата на човека ,,Шемето“. Той се проведе в Берлин въпреки лошото време.

Протестните действия на студентите имат за цел да предизвикат вниманието на съответните европейски институции и международната общественост.

Българският народ няма да толерира

системното нарушаване на човешките права от страна на съседката ни и поругаването на български национални символи на територията на Република Северна Македония.

Отправена е петиция, в която се казва, че организаторите подкрепят усилията на Република Северна Македония за влизане в ЕС, но те няма да получат зелена светлина от София.

И всичко това докато не бъде сложен край

на дискриминацията на българи в РСМ. След протеста, петицията е подадена в Представителството на ЕК в Берлин. 

Пример за подобно неприемливо отношение, според текста на “Обръщение на български студенти към Европейската комисия относно дискриминацията на българи в Република Северна Македония” е принуждаването на българи да се декларират като македонци по време на последното местно преброяване, както и отказването на работа на лица с българско самосъзнание, история и/или самоличност.

Следващите протести

ще се проведат на 6-ти декември т.г. в Париж и на 15-ти декември в Брюксел.

Предсои настояване за строг мониторинг от страна на ЕК относно нарушения на човешките права на хора, които се самоопределят като българи на територията на Република Северна Македония.

До сега инициативата е получила подкрепа от стотици българи в България и извън страната, както и в Република Северна Македония. Те потвърждават, че останалите протести ще се състоят и се очакват на тях още повече присъстващи.

ИКЗПЗЧ „Шемето