България

Протести за оставката на правителството са в международните медии

Агенция ”Ройтерс” публикува няколко обзорни материала, в които се споменава за протести в цялата страна, въпреки че голяма част от медиите (в това число и националните телевизии) пропуснаха да отразят демонстрациите в големи градове като:

Варна, Бургас, Русе и Пловдив. От ”Ройтерс” споменават, че сме най-бедната и корумпирана държава в ЕС, както и че междувременно премиерът Борисов се е похвалил със строителството на магистрали снощи.

Ето и целият обзор в международната информационна агенция:

Хиляди българи, недоволни от корупцията в страната,

излязоха по улиците за четвърти пореден ден в неделя. Те поискаха оставката на правителството на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Демонстрантите обвиниха управляващите и прокуратурата в преднамерен отказ да се разследват връзките между институционални лица и олигарси. Скандиранията бяха “Мафия!” и “Оставка!”.

Протести имаше и в няколко други града на балканската държава.

Арестувани са общо 18 души, след ескалация на напрежението в петък

България, най-бедната държава

в Европейския съюз и най-корумпираната страна в общността, все още се опитва да изкорени корупцията, но тепърва трябва да арестува висши служители.

Публичното недоволство ескалира, след като прокуратурата нахлу в президентството и задържа двама служители заради разследване. Това бе видяно като целенасочена атака срещу държавния глава – яростен критик на управляващите.

В обръщение си към нацията в събота, президентът заяви, че протестиращите са показали, че чашата вече е преляла и призова за оставки.

Борисов, чието трето правителство стана факт през 2017 г. се похвали със строителството на нови магистрали, увеличаване доходите на населението и новината отпреди няколко дни, че България е влязла в чакалнята на еврозоната.

Премиерът обяви, че не планира да отстъпи на фона на кризата с коронавируса.

По време на друга демонстрация в събота,

която се случи близо до Бургас стотици българи поискаха достъп до обществената плажна ивица близо до лятната резиденция на Ахмед Доган – бизнесмен и бивш член на етническата партия ДПС.

Демонстрацията бе организирана, след като малка група не успя да получи достъп до крайбрежната ивица и бе посрещната от въоръжени гардове, служители на НСО, които защитават Доган.

Според протестиращите този ход показва токсичните връзки между управляващия елит и сенчестите интереси в балканската държава.