Съзнание

Противоположни хипотези за войната на световете

Сами ли сме във Вселената

е една от най-дискутираните теми. Има ли извънземен живот или не в огромната пустош?

За Мичио Каку няма съмнение, че има извънземен живот и той дори вярва, че скоро ще установим контакт със същества от друг свят.

Според него ще разберем, че има извънземен живот като слушаме радиосъобщения.

Въпреки че комуникацията с тях ще бъде по-сложна, тези съобщения ще ни позволят да дешифрираме техния език и да разберем нивото им на технология.

„Трябва да дешифрираме езика им, за да разберем нивото на техниката им. Дали са Тип I, II или III по Скалата на Кардашев за определяне на вида на цивилизацията в зависимост от нивото на нейното технологично развитие.

Скалата е съставена е от три категории според количество енергия, което използва дадена цивилизация. И какви са техните намерения. Дали са агресивни или мирни.“

Каку добави: „Друга възможност е те да кацнат на тревата в Белия дом и да обявят съществуването си. Но мисля, че това е малко вероятно, тъй като за тях ние ще бъдем като горски животни, с които не си струва да общуват.“

Някои скептици експерти твърдят,

че ще научим за извънземен живот през следващите 1500 години. Докато други − като Сет Шостак заявиха, че можем да открием интелигентен извънземен живот до 2040.

Покойният британски астрофизик Стивън Хокинг пък предупреждава, че хората не трябва да отговарят на сигнали идващи от космоса, тъй като извънземните могат да представляват опасност за човечеството.

На въпроса колко по-напреднала морално и философски може да е една извънземна цивилизация, Каку отговори:

„Питате ме дали извънземните са зли и искат да ни унищожат. Може би, но мисля, че основно те ще бъдат мирни, защото са имали хиляди години, за да разрешат всевъзможните сектантски, фундаменталистки, националистически въпроси.

При все това те могат да бъдат опасни, ако просто не ги е грижа за нас и им се изпречим на пътя. Във „Война на световете“ извънземните не ни мразеха − просто им се изпречихме на пътя.

Точно както някой е заплаха за горските животни, защото проправя път. Мисля, че те ще бъдат с мирни намерения, но ще гледат на нас както ние гледаме на горските животни.“