Новини

Путин: Какво ако ние поставим наши ракети на границите на САЩ…?

Руският президент Владимир Путин

призова Запада незабавно да изпълни искането на Москва за предоставяне на гаранции в сферата на сигурността, които трябва да са, че Украйна няма да бъде приета в НАТО и че няма да бъдат разполагани оръжия на алианса в бившата съветска република.

Говорителят на Белия Дом Джен Псаки обаче отвърна, че САЩ няма как да се съгласят с предложенията на Русия относно НАТО.

НАТО е отбранителен алианс, а не агресивен и няма никакви доказателства, които позволяват да се предположи обратното, както от страна на САЩ, така и от други членове на НАТО“, заяви тя и допулни, че Белият дом смята за правилно провеждането на преговори в дадената ситуация.

На годишната си пресконференция

в четвъртък Путин изрази оптимизъм във връзка с преговорите със САЩ, които се очаква да започнат в Женева следващия месец, но предупреди, че Москва се надява обсъжданията да доведат до бързи резултати.

„Ние ясно и точно им дадохме да разберат, че всякакво по-нататъшно разширяване на НАТО на изток е неприемливо“, каза той.

„Ние ли поставяме ракети близо до границите на САЩ?“, попита Путин.

„Не, САЩ идват до дома ни със своите ракети. Те вече са на прага на нашия дом. Прекалено ли е да искаме да не бъдат разполагани нападателни системи близо до дома ни?“, заяви той.

В отговор на журналистически въпрос

дали може да предостави гаранция, че Русия няма да нахлуе в Украйна, Путин отговори:

„Вие сте тези, които трябва да ни дадете гаранции и то незабавно, веднага, а не да водим безсмислени разговори за това десетилетия наред“.

„Как биха реагирали американците, ако ние поставим наши ракети на границите на САЩ с Канада или с Мексико?“, попита той.