Великобритания одобри масовото следене на Острова. Скоро и в ЕС?

Докато фокуса на вниманието в Европа все още е върху Брекзит, мигрантската криза и потенциалните заплахи от тероризъм, без много шум Великобритания прие автократичен* закон. „Шпионският закон“, както го определиха, ще позволява широки правомощия на 48 правителствени агенции в Обединеното кралство. Институциите ще могат да следят, хакват и събират данни за интернет навиците на гражданите на общо основание. По силата му интернет и телекомуникационните доставчиците се задължават да пазят в срок от 12 месеца данни за провежданите телефонни обаждания, имейли, текстови съобщения и история на посетените интернет страници на своите клиенти. Странно или не, законът срещна опозиция в Обединеното кралство едва, след като кралицата даде зелена светлина на законопроекта.

Вътрешният министър на Великобритания Амбър Ръд заяви, че законът ще осигурява безпрецедентна прозрачност и защита на личните данни. В същото време законът изисква от създателите на софтуер да внасят скрити слабости в продуктите си, които да позволят на британските шпионски агенции да проникват необезпокоявано в компютрите.

 Тоталното следене във Великобритания става факт от 2017
Тоталното следене във Великобритания става факт от 2017

В парламента на Великобритания пък липсваше силна опозиция, а една от причините е, че обемът на закона беше 500 страници, изпълнени с технически термини, неразбираеми за повечето британски депутати. Най-интересна беше позицията на държавната телевизия BBC, която определи еднозначно: „Този закон е свързан с борбата срещу тероризма, а обикновения човек е по-притеснен именно от тази заплаха, отколкото за личното си пространство“.

ukpga_20160025

Няколко човека публично се осмелиха да се противопоставят на промяната. Един от тях е създателят на www – Тим Бърнърс, който заяви: „Подобен закон е несъвместим със демокрацията. Той подрива основни права, свързани с правото на неприкосновен личен живот. Обществото ще повярва на простата версия за истината – „Ако нямаш какво да криеш, няма от какво да се страхуваш“ и това ще важи, докато не засегне лично гражданите“.

След като законът бе одобрен и от Камарата на общините и от Камарата на лордовете, Едуард Сноудън написа: „Обединеното кралство току-що узакони най-крайната форма на наблюдение в историята на западната демокрация. Страната отива по-далеч от много автокрации.“

Законът ще влезе в сила през 2017 година, а дотогава препоръчваме на всички, които не са гледали филма на Оливър Стоун „Сноудън“ да го гледат. Най-малко, за да се запознаете с бъдещето, което очаква човечеството. Бъдеще, приличащо едновременно на Джордж Оруелавата 1984 и на матрица, в която желано или не ще бъдем поставени.

НП

* автокрация

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.

Коментари (1)

  1. Налагане на все повече контрол и шпиониране на комуникациите. Събиране на всичко завинаги и налагане на последствия без ограничения на времето. Налагане на виртуалните финанси чрез ограничаване до пълна забрана на физическите. Всичко това ще се прави все по нагло и прогресивно. Ще се използват страховете на хората за оправдание на налагането им, като страх от тероризъм ще е основното, а също и борба с престъпността, пресичане на престъпни схеми и борба с корупцията и злоупотребите, но целта всъщност ще е постигане на пълен контрол над човечеството и налагането на нов световен ред и световно правителство, а огромен катаклизъм от планетарен мащаб би бил причина това да се случи внезапно, а не постепенно и ще бъде представено, като спасение едва ли не за човечеството. В момента се работи и инсталира постепенния вариант, като се оползотворява времето до настъпване на подходящи условия.

Коментарите са заторени