Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

РАЗКРИХА ПОДРОБНОСТИ ЗА МИСТИЧНИЯТ ГРАД ШАМБАЛА

Шамбала е митичен град, описан като рая на земята. За него се споменава в древни текстове на тибетските племена Жанг Жунг и Калачакра Тантра.

На санскрит името му означава „място на покой“ или „място на тишина“. Според легендата там могат да живеят само тези с чиста душа.

Това е място, където властват любовта и мъдростта, а хората са защитени от страдания, бедност и старост.

Легендата за Шамбала съществува от хиляди години и е описана в древни текстове. Индуистките Вишну Пурана посочват Шамбала като родното място на Калки, последното въплъщение на Вишну, който ще въведе нова Златна епоха.

Будисткият мит за изгубения град е адаптация на по-ранната индуистка история.

Първият текст, в който Шамбала е подробно описан е Калачакра. В него се набляга на комплексното и езотерично обучение и практика на тибетския будизъм.

Има ли път към този мистичен град?

В книгата Шамбала е представен по-няколко начина. Единият от тях е като реално съществуващо място, до което обаче имат достъп само избрани хора с чиста карма.

Друга интерпретация на Шамбала е  вътрешно състояние на тялото и ума, до което се достига чрез медитация.

Четиринадесетият Далай Лама се изказва за Шамбала така:

„Тези със специална кармична връзка могат да отидат там, това не е физическо място, което може да бъде посетено. Знаем само, че то е непорочно място в човешката реалност.“

Предсказанието за Шамбала

Концепцията за свещеното място има важна роля за представата на бъдещето в тибетската религия. Калачакра пише за разпада на човечеството, покварено от материализма. И по всичко изглежда, че това време е настъпило.

“Когато „варварите“, които следват тази идеология се обединят от зъл крал, Шамбала ще разкрие себе си от замъглените снежни върхове.

Тогава тя ще бъде нападната от огромна войска. Кралят на Шамбала ще спре тези тъмни сили и ще настъпи Златна ера на земята.”

Теолозите смятат, че това предсказание се отнася за вътрешната битка на хората срещу собствените им пороци, тъй като будизмът проповядва мир, а войната е против това учение.

Въпреки множеството експедиции и пътешественици, които търсят местоположението на легендарния град, то все още остава загадка.

Има хора, които твърдят, че вече са били там, но никой от тях не е успял да представи и едно доказателство.

Според редица вярвания Шамбала се намира на ръба на нашата реалност и представлява мост между видимия свят и това, което се намира отвъд него.

ancient-origins.net

 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.