Тайни и загадки

Разкриха тайната на три египетски мумии

Три мумифицирани животни от Древен Египет – змия, птица и котка – бяха анализирани от изследователи с помощта на 3D сканиране с висока разделителна способност.

Изследователите успяха да разкрият подробно мистериозното съдържание на мумиите и да определят вероятните причини за тяхната смърт.

Мумиите на възраст над две хиляди години принадлежат към колекцията на Египетския център на Университета на Суонзи във Великобритания. В хода на предишни изследвания учените определиха кои животни принадлежат към останките, но сега те са получили триизмерни изображения с разделителна способност 100 пъти по-висока, отколкото с медицинска томография. Това позволява да се направи анализ на останките до най-малките кости и зъби.

Учените са определили, че една от мумиите е принадлежала на коте на възраст под пет месеца, което най-вероятно е било удушено. Птицата е подобна на евразийска ветрушка, а змията е млада египетска кобра. Следите от увреждане на бъбреците показват, че змията е страдала от дехидратация през целия си живот. Тя служи като жертва на боговете и е била пребита до смърт, както е посочено от счупените кости.

Древните египтяни мумифицирали животни, включително котки, ибиси, ястреби, змии, крокодили и кучета. Понякога те са били погребвани заедно с техния собственик или като храна за отвъдното. Най-често обаче те са били принасяни в жертва, след което останките са били балсамирани от свещениците. Смята се, че по този начин са създадени около 70 милиона мумии на животни.

НП/ Science Repports