Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Разкриване на завистта. Как можем да я откриваме и преодоляваме?

Завистта е двуостър меч. Тя може да ни вдъхнови да постигнем това, което намираме за недостатъчно в себе си.

Може да ни накара ни да си представим човека, който сме можели да бъдем, ако нашата съдба е била различна. Така завистта може да ни вдъхнови да направим себе си по-добри.

Отрицателната страна на завистта ни кара да мразим, критикуваме и обвиняваме. Резултатът е пасивна агресия, пренебрежение или подигравка.

Когато ви липсват талант, способности или средства да преследвате това, за което завиждате, обърнете нещата в своя полза. Не позволявайте на емоциите да ви завладеят.

Почувствайте ги, признайте ги и осъзнайте, че сте завистлив. Назовете ги „завист“, за да дефинирате нейните параметри и характер.

Така няма да изтласквате неудовлетвореността, гнева, несподелената любов и желанието за това, което нямате.

Можете да го трансформирате в това, което все още нямате или в постигане на това, което сте си набелязали.

Ето защо са нужни кураж, смирение, отговорност, както и някои качества, които се придобиват по-трудно, отколкото вината и проекцията.

Понякога ние наистина не искаме да положим усилия, за да постигнем това, което има другия. Забележете това. Признайте го пред себе си и го приемете.

Защото, ако можете да го получите, но просто не искате, това може да е краят на завистта. Защото ти си поел отговорността да не притежаваш това, което искаш.

Но ако наистина искаш онова, за което завиждаш и си готов да се потрудиш, за да го постигнеш, тогава можеш да извлечеш полза от завистта. От нас зависи да определим дали нашата завист ни представя буквално или символично желание.

Често вземаме ревността за завист. Психологията определя разликата коректно.
Завистта е, когато ни липсва нещо, на което се радва друг.

Ревността е, когато това, което ценим, е застрашено от друг. Завистта включва двама души, а ревността – трима .

Завистта може да е маскирана като ревност, защото мога да искам (завиждам) за това, което ми е било отнето от някой друг.

Може да изпитвате завист за гаджето на добрия ви приятел, но погледнато по-отблизо, може би в действителност просто сте разстроени поради това, че последният ви приятел ви е напуснал заради някой друг.

Но всъщност ревнувате човека, с когото той си е тръгнал. И сега именно тази ваша ревност се проявява като завист за гаджето на добрия ви приятел.

 

Красиво момиче може да мисли, че друга е по-хубава или че има атрибути, каквито тя няма. В много случаи това не е така, поне не обективно, защото красотата е субективна.

Проверете своите вярвания, за да разберете дали те наистина са обективни, или са само вашата неточна перспектива.

Истинската причина може да е липсата на нещо по-дълбоко – на самоуважение, самоувереност или на чувството, че си обичан по-дълбоко.

Така виждаме, че завистта може да ни бъде от полза като ни подтикне да се реализираме. Завистта може да се превърне и в демон, който действа срещу нас.

Крайният резултат зависи до голяма степен от това как работим с чувствата на желание, които възникват в нас, от действията, които предприемаме, за да се справим с неприятните чувства и от точността, с която възприемаме себе си и другите.

Надявам се, че горното ви е помогнало да разберете какво наистина искате и че в резултат от това вашата завист или ревност ви е помогнала да поемете отговорност за живота си и да го направите такъв, какъвто го иска сърцето ви.

НП/Джак Уебър

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.