Здраве

„Red Devil“ и „Blade runner 2049“ следващият етап от еволюцията?

Филми, като „Блейд Рънър 2049“ са склонни да направят бъдещето на технологиите да изглежда дистопично. До толкова сме прогресирали, че сме започнали да мислим дори за биологични промени.

Въпреки това, според Ерик Леутхард, неврохирург от Вашингтонския университет, сме се провалили в мисленето за един много важен аспект – невронна протезa.

Това е концепция, която Леутхард е изследвал подробно в своя роман „RedDevil 4“. В него той описва, как по-голямата част от нашата раса е решила да се сдобие с мозъчен имплант, който да ги свърже с техните компютри.

Той вижда това да се случи в близко бъдеще, тъй като неговата специалност е операция на пациенти с неподатлива епилепсия.

Преди операцията, те трябва да имат електродни импланти в техния кортекс, така че компютрите да могат да записват невронните модели, които водят до припадъци.

Преди повече от десетилетие Леутхард решава да използва времето, което пациентите прекарват на легло и с тяхно разрешение да експериментира върху тях.

След изпълнение на определени действия от страна на пациентите, Леутхард проучва получените невротични сигнали, за да разбере дали начинът, по който мозъкът кодира идеите, може да се разшири и да контролира външни устройства.

Резултатите убедили Леутхард, че следващият етап от човешката еволюция ще бъде направен с помощта на мозъчни импланти.

Разбиране на нашите умове

Това движение започна още през 80-те години на миналия век, когато инженер от Джон Хопкинс, Апостолос Георгопулос, открил невроните, които се активирали точно преди да извършим конкретно действие.

Неговото протеже Андрю Шарц, направи още една крачка напред в следващото десетилетие, като имплантира електроди в мозъка на маймуна.

Това доказа, че маймуните могат да бъдат обучени да движат роботизирани крайници, използвайки само мислите си.

В бъдеще

Леутхард се фокусира върху това, да ни подготви за предстоящите промени. При достатъчно средства той е уверен, че може да направи невронна протеза, която да позволи на потребителите да контролират компютъра.

В преследването на тези цели, той основа NeuroLutions, за да покаже, че съществува пазар за устройствата за невронна интеграция.

Продуктите им са насочени за подпомагане на пациенти, които са претърпели инсулти, довели до загуба на определени мозъчни функции и парализа на крайниците.

Устройствата се оказват ефективни и помага на пациентите да възвърнат функциите си в парализирани крайници.

Все повече учени се вълнуват от тези проекти и инвестират в областта на научните изследвания.

Човешките същества ще се развият по изумителен начин, и ако имаме късмет, това може да се случи в нашия живот.

Източник: Truth Theory