Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

REMA ВПЕЧАТЛЯВА СЪС СВОИТЕ МАЩАБИ. Какво означава това?

Учените пускат най-точната и с най-висока резолюция карта на Антарктида, разкриваща невиждани преди това подробности

Изследователите са картографирали терена на Антарктическия континент и са получили най-точната карта с висока разделителна способност за континент на Земята.

Новата карта има разделителна способност от 2 до 8 метра – в сравнение с предишните карти, при които тя е 1000 м. Картата е огромна – заема 150 терабайта на компютър.

Новосъздадената карта, наречена Referential Elevation Model на Антарктида (или REMA), е създадена от учени от щатския университет в Охайо, в сътрудничество с Университета в Минесота и Университета в Илинойс.

Картата ще помогне на изследователите да разберат по-добре ледения континент. Очаква се REMA да помогне на учените в планирането на нови екскурзии до Антарктида като им помага да се движат през коварния и суров терен.

По-старите карти на Антарктида показват само колко добра е новата карта.

Картата е възможност за откриване на невиждани до сега обекти

„При тази резолюция можете да видите почти всичко“, каза Иън Хоуат.

„На някои места можем да видим разликите в снега. Ще можем да измерим промените в повърхността на континента с течение на времето.

Ще видим промените в снежната покривка, промените в движението на леда, ще можем да следим оттичането на реките, наводненията и вулканите, изтъняването на глетчерите“, добави Хоуат.

За да съберат картата, учените използвали суперкомпютъра Blue Waters, за да помогне при обработката на огромните файлове с данни.

След това използвали софтуер, проектиран от експерти в полярния изследователски център „Byrd“, който им позволил да сглобят правилно препокриващите се спътникови изображения, като получили една масивна, красива карта на Антарктическия континент.

„Софтуерът трябваше да филтрира данните, да ги обработи и да ги превърне в продукт, който да се използва от научната и от по-широка общност“, обясни Хоуат.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.