Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

РЕПЛИКИТЕ НА ХИТЛЕР И СТАЛИН, КОИТО ЩЕ ПОМНИМ ВИНАГИ

Те със сигурност ще бъдат запомнени по делата си, не толкова по думите. Но и на думите си струва да обърнем внимание.

Някои от цитираните диктатори са оставили добри спомени след себе си, освен портрети и цитати. Други, дори повечето, са синоним за разрушение и подтисничество.

Вместо въведение

Всички сме чували крилата фраза на Сталин: „Смъртта решава всички проблеми. Няма човек – няма проблем.“

Неин автор обаче е писателят Анатолий Рибаков. Използва я в романа „Децата на Арбат“ (1987 г.). Според книгата Сталин я казва по повод разстрела на военните в Царицин през 1918 г.

Самият Рибаков отрича авторството на Сталин. В своята книга „Роман в спомени“ писателят пояснява, че може да е чул скандалната формулировка от някого, но може и да си я измислил сам.

В списъка с подбрани реплики все пак има реални цитати от руския диктатор и неговия опонент от Германия. И те не са по-малко знакови.

Зловещата истина казана на глас

„Не е важно как са гласували, а кой брои гласовете.“ – Йосиф Сталин 

„Не трябва да се страхуваме, че ще бъдем съдени от историята.“ Адолф Хитлер

„Идеите са по-мощни от оръжията. Не бихме позволили на враговете ни да имат оръжия, защо тогава да ги оставим да имат идеи.“ Йосиф Сталин

„Колкото по-голяма е една лъжа, толкова по-лесно ще й повярват.“ Адолф Хитлер

„Смъртта на един е трагедия. Смъртта на един милион е статистика.“ Йосиф Сталин

listverse.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.