Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Роботът Фьодор се свърза с духа на Гагарин в космоса

Роботът Фьодор повтори преди старта на космическия кораб „Союз МС-14“ знаменитата фраза на първия космонавт Юрий Гагарин, предаде ТАСС.

Руският робот Фьодор стреля с пистолет (видео)

Готов. Поехали, поехали!„, каза андроидният робот в момента на отделянето на ракетата-носител от стартовата площадка.

По време на своя път към орбиталното пространство Фьодор предаде на Земята част от телеметричната информация. Той докладва и за отделянето на втората степен.

Ракетата-носител „Союз-2.1 а“ стартира от 31 площадка в космодрума Байконур в 06:38 часа българско време.

Полетът към Международната космическа станция протича по двудневната схема. Скачването е запланувано за 08:31 часа на 24 август.

Фьодор, който се намира на борда на пилотирания кораб, е създаден от компанията „Андроидна техника“ и от Фонда за перспективни изследвания.

Роботът ще изкара в орбита 17 дни в качеството на „изкуствен космонавт“. При завръщането си на Земята Фьодор ще бъде изложен в музей.

От Роскосмос разкриват, че макар автономен, то по време на престоя на робота в околоземна орбита ще му помага оператор. Той ще го контролира от Земята.

На борда на МКС роботът ще извършва ремонтни дейности в открития космос, където може да изкара много по-дълго от един космонавт. Благодарение на своите маневрени крайници, роботът може да извършва редица действия.

Според официални данни Роскосмос планира в перспектива да го използва за изграждането на космически бази на Луната или на други планети. И по този начин той да подготвя бъдещите човешки обитания за пристигането на хората.

Макар роботът да е един от най-високотехнологичните продукти на Роскосмос, той няма да бъде посрещнат тържествено на МКС.

Тържествено посрещане на робота Фьодор на МКС не е планирано, тъй като става въпрос за обичаен експеримент„, заяви изпълнителният директор на Роскосмос за пилотираните космически програми Сергей Крикальов, цитиран от ТАСС.

Това не е среща с Фьодор, а експеримент„, отбеляза Крикальов.

По думите му особено обсъждане с партньорите във връзка с експеримента не е било необходимо.

източник

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.