Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

РОУВЪРЪТ НА НАСА „InSight“ КАЦНА НА МАРС

След 6 месечен космически полет, изминавайки 480 милиона километра, апаратът на НАСА „InSight“се приземи безпроблемно на Марс на 26 март. Това е първото успешно приземяване след ровърът „Curiosity“ през август 2012 година.

Сигналите, потвърждаващи кацането, стигнаха до Земята в 2:53. Няколко минути след това екипът получи потвърждение от радиото на приземяващия апарат, че всъдеходът функционира след кацането.

Това бе осмият проект на НАСА, стигнал успешно до Марс. Апаратът трябва да позиционира слънчеви панели. Без тях той няма да може да функционира още дълго време.

До сега едва 40% от всички проекти до Марс са били успешни.

„InSight“ навлязъл в атмосферата с около 19,800 км/ч, под ъгъл от точно 12 градуса. Дори и минимално отклонение би означавало провал на мисията.

Докато се спускал през марсианското небе, топлинния щит бил подложен на температури до 1500 градуса Целзий. Това е достатъчно да разтопи стомана.

Мисията на „InSight“

Колкото и вълнуващо да е било кацането, то е само началото на главната цел – научната работа на роувърът на Червената планета.

В следващите две земни години, апаратът ще изследва вътрешната структура и състав на Марс в безпрецедентна детайлност.

За това ще бъдат използвани два инструмента. Първият е топлинна сонда, която ще влезе на 5 метра под повърхността на планетата.

Вторият е комплект от 3 невероятно прецизни сеизмографа, които ще измерват „марстресения“, удари от метеорити и други подобни. Те могат да засекат вибрации с амплитуда, голяма колкото един атом или дори по-малка.

Позицията на „InSight“ ще бъде следена от приспособления за комуникация. Тази информация ще даде шанс на учените да измерят лекото изместване на оста на Марс.

Това от друга страна ще им помогне и да съберат информация относно ядрото на планетата.

Според Брус Банерд, ръководител на проекта, „целта на мисията е да се направи триизмерна карта на вътрешността на Марс.“

Учените също ще могат да използват Марс като лаборатория, за да разберат по-добре как се формират каменистите планети.

Това е възможно, защото вътрешността на планетата е до голяма степен „замръзнала“ на място, малко след формирането ѝ преди 4,5 милиарда години.

Все пак има още около 3 месеца, в които трябва да се направи подготовка за стартирането на апаратурата и изследването.

Ще отнеме и още месец да бъдат настроени инструментите, за да могат да бъда използвани на Червената планета.

Според Банерд, поне 6 месеца ще бъдат нужни на „InSight“ екипа, преди дори да бъде стартирана същинската част от програмата.

По негови думи: „Щом стигнем го повърхността, „InSight“ e мисия в забавен кадър“.

livescience.com

 

 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.