Новини

Русия намали цената на газа за България

Руското посолство потвърди, че по молба на „българското ръководство“ доставчикът на газ е направил отстъпки

„Посред енергийната криза, обхванала ЕС в навечерието на зимата, Русия, въпреки необоснованата критика, продължава да е надежден партньор на Европа.

По молбата на българското ръководство

„Газпром“ увеличи обема на всекидневните доставки на газ, които превишават договорените в рамките на действащото споразумение, и които са с по-изгодните за България цени.

В резултат на това вместо очакваното покачване на цената до 119,87 лева за мегаватчас, през ноември цената на газа за България се намали до 93,19 лева, което е приблизително два пъти по-евтино от средните цени в Европа.“

Това се казва в съобщение на Посолството на Русия

у нас, публикувано на страницата му във фейсбук. Ето какво още пише в него:

„Газпром“ често е бил укоряван, че дългоcрочните договори са излишно обвързани с петрол. Акцентираха това, че газовият пазар е достатъчно развит за да поддържа ефикасно механизма на газовата индексация.

Днес трябва да попитаме играчите на европейския пазар, колко е по-евтин газът, обвързан с цената на нефт от спотовия? Колко е по-изгоден дългосрочен контракт от спотова сделка?

Разбира се, в системата на дългосрочни контракти, обвързани с нефт, цената на газ може да е много волатилна.

Не трябва да се забравя,

обаче, за такъв фактор като предсказуемост на цената, която позволява да се предвидят рисковете и да се осигурят навреме.

Да купуваш газ евтино сега е чудесно, обаче още по-добре е да знаеш предварително, колко той ще струва след един месец, тримесечие или година.

„Газпром“ винаги се е отнасял с уважение към позицията на своите партньори.

Тъкмо затова миналата година по настояване на София, а също така и на Европейската комисия руската компания премина към новата система на калкулацията на цената за България, обвързана с европейския газов пазар.

При това, както преди, така и след тези промени руската компания безукоризнено е спазвала всички свои задължения пред българските потребители.“

Това съобщение на посолството

се появи тази вечер, след като цял ден течаха спорове дали цената на газа наистина е паднала и дали са верни твърденията на служебното правителство, че намалената цена на синьото гориво е плод на техни преговори с „Газпром“.