Тайни и загадки

Русия събуди „спящите“ си сателити. Светът на разузнаването и науката гадае за реалната им цел?

Три руски сателита, изстреляни в ниска околоземна орбита през 2013 г. и „спящи“ през всички тези години, бяха забелязани да се движат по необичайни траектории. Никой в космическите кръгове не знае реалната цел на сателитите с кодови названия „Космос 2491“, „Космос 2499“ и „Космос 2504“.

Някои експерти твърдят, че може би те презареждат с гориво други сателити. Възможно е да чистят космически отломки, но това едва ли е така? Шефът на руската космическа агенция „Роскосмос“ Олег Остапенко заяви през 2014 г., че сателитите са за мирни цели. Може би Остапенко е прав и сателитите наистина се използват за мирни цели, но много по-вероятно е те да имат антисателитни способности (АСС), пише в. „Руски дневник“, цитирани от дир.бг.

Подобни сателити са за поразяване на противника. Те могат да повредят непоправимо неговите системи за комуникация и събиране на разузнавателни данни. Така се нанася изпреварващ  съкрушителен удар още преди оръдията да бъдат задействани на земята.

Както НП писа преди дни Москва още от 1968 г. с проекта „Изтребител на спътниците“ създава космическо оръжие за поразяване. Проектът е известен още като убиеца на сателити.  В наши дни нещата са се променили и „Антисателитите“ вече не работят на принципа на камикадзетата.  Съвременните супертехнологични АСС са способни да блокират и дори „изпържат“ електрониката на вражеския сателит.

Едно координирано нападение срещу космическите активи на противника би попречило на възможността му да изстрелва крилати ракети или да засича пускането на такива. По-мащабна атака в космоса би могла да парализира комуникациите на противника, да премахне GPS и интернет.

Русия обаче не е единствената страна, разработваща реално космически оръжия.

САЩ имат няколко напълно секретни мини совалки, които прекарват няколко години в космоса. Знае се, че и Китай разработва антисателитни системи. За щастие светът е все още далеч от създаването на мощни лазерни сателити в орбита, но за сметка на това вече има подобни разработки.