България

Руската ТАСС за българското малцинство в Украйна

Украинското външно министерство изрази протест във връзка с приемането на 20 май от Народното събрание на България на декларация за административно-териториалната реформа в Украйна.

В декларацията се защитават правата и целостта на българската общност на територията на Украйна.

Това се случи, въпреки че вчера

от българското Външно министерство заявиха, че Министъра е провела телефонен разговор със своя колега Дмитро Кулеба, в който той е уверил, че Болградският район в Одеска област, населен предимно с етнически българи, ще остане в сегашните си граници и няма да бъде разделян в рамките на планираната в Украйна реформа. 

Двамата са се разбрали да поддържат връзка, докато този въпрос не намери приемливо решение, уточниха от МВнР.

Украинският кабинет планира

административна реформа, която предполага разделяне на Болградския район на Одеска област на пет общини, в които етническите българи няма да бъдат мнозинство.

По неофициални данни в Болградския район живеят 250-300 хиляди етнически българи, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

По-рано в сряда българските депутати

призоваха своето правителство да вземе всички възможни мерки за съхраняване на целостта на българската общност в Болградския район.

Предлага се да бъде проведено междуправителствено съвещание за съблюдаването на административното единство на българското малцинство в съответствие с двустранните споразумения, гарантиращи на жителите на района образование на български език, посочва ТАСС.

В Киев отбелязват, че твърденията за влияние на реформата върху националната самобитност на етническите българи в Украйна са манипулативни и недостоверни.

От ведомството съобщиха и че въпросът с Болградския район ще бъде решен в съответствие с украинското законодателство, като се вземе предвид позицията на местните жители, в това число на многочислената българска общност.

ТАСС