Новини

Руснаците изненадаха света със заявка за разходката Луната

Човекоподобен робот ще управлява лунохода, който Русия смята да достави на естествения спътник на Земята с помощта на автоматичната междупланетна станция „Луна-29“, съобщава РИА Новости, позовавайки се на източник от ракетно-космическия отрасъл.

Изстрелването на апарата е планирано за 2028 г. Предвижда се станцията „Луна-29“ с роувъра с тегло 1,3 тона да бъде изстреляна от космодрум Восточний с ракета-носител „Ангара-А5В“.

Идеята управлението на апарата да бъде поверено на антропоморфен робот се е зародила наскоро. Специалистите отбелязват, че в бъдеще подобни луноходи ще се управляват от космонавти.

Русия разполага с човекоподобният робот „Фьодор“, като според експертите именно той ще бъде изпратен на Луната.

„Фьодор“ (FEDOR – Final Experimental Demonstration Object Research) е първият антропоморфен руски робот, разработен от Фонда за перспективни изследвания и НПО „Андроидна техника“ по поръчка на министерството на извънредните ситуации. Планира се през 2021 г. „Фьодор“ да излети в Космоса на новия руски космически кораб „Федерация“.

Западните медии обаче алармираха за демонстративно видео, на което се вижда как руският робот „Фьодор“ стреля с удивителна точност с два пистолета. Друго видео показва „Фьодор“ зад волана на стара УАЗ-ка.

източник