Новини

Събитията от Дахау. На ти капитулация, есесовска твар

На 29 април 1945 г. американските войски окупирали концентрационния лагер Дахау. 

Войниците намерили в Дахау 39 вагона пълни с трупове на затворници – някои от полуразложени. Много тела имало на тревата.

Американците продължили по-нататък и видели крематориумите пълни с изгорени кости и газовите камери, които работели до същата сутрин.

При тях отишъл новия комендант (старият избягал) с предложение за капитулация – унтерштурмфюрерът на СС Хенрих Виккер.

Не обсъждали дълго – от крематориума дошъл един войник и с думите: „На ти капитулация, есесовска твар!“ и прострелял Виккер в окото.

Половин час по-късно американските войници убиват 122 души от предалите се в плен войници от СС.

Други 40 есесовци са пребити до смърт с лопати, палки и камъни. Американските офицери заповядали да спрат стрелбата и да строят затворниците в двора.

Стрелецът с прякор „Птиче око“ с усмивка казал: „Вие какво, не виждате ли, че те се опитват да избягат!“ Открива огън и убива още 12 германци.

Подполковник Феликс Спаркс го отблъсква от картечницата с думите: „Какво, по дяволите, правиш?“ Войниците обясняват на началството, че ще убият веднага всички затворници и никой няма да ги издаде.

Висшите офицери напускат лагера

В 14.45 ч. Американските военни започват да убиват есесовци  из целия лагер.

Най-малко 346 пленени са застреляни. От болницата на СС измъкват за косите ранени есесовски войници, медицински сестри и лекари и веднага ги изправят до стената.

Ранените, които не могат сами да вървят, биват доубити: лейтенант Уилям Уолш лично застрелял четирима германски войници, които му се предали, редник Албърт Пюит застрелял с автомат лежащите в санитарния вагон германци с думите: „По отношение на тях това е милосърдие”.

Висшите офицери се върнали с подкрепления, но било твърде късно. Общо (данните от различните източници са доста различни) до 550 души били убити (без лагерните помощници, които били просто разкъсани на парчета) –военослужещите от местната охрана на СС, ранените в болницата и персонала на болницата.

Впоследствие никой от американците не е бил привлечен под отговорност и по никакъв начин не е бил наказан.

Защо повдигам въпроса? Разбирам прекрасно американците. Не съжалявам СС войниците, болничните лекари или медицинските сестри.

Имали са късмет да умрат от бърза смърт. Говоря за това, че градовете на САЩ не са били подлагани на окупация, бомбардировки и концентрационните лагери.

И въпреки това тези, които виждали какво е ставало в лагера, така обезумявали от ярост, че не успявали да се сдържат и изправяли пленените до стената за разстрел.

източник Михаил Сущев