Съединението на България. С божествен промисъл и революционен дух

В първите години след Освобождението радостта от свободата се примесва с едно дълбоко разочарование от разпокъсаната ни територия. Интереси на руси, франки, англичани, турци поставят на колене българската нация. Хората, останали зад границите на Княжество България, лелеят да се присъединят.

По-близо до тази възможност се оказват жителите на Източна Румелия. През 1880 година идеята се подема от патриотични комитети, създадени в София, Варна, Русе.

Захари Стоянов, апостол от Априлското въстание, създава през февруари 1885 г. в Пловдив Български таен централен революционен комитет (БТЦРК), който започва организационна и пропагандна подготовка за Съединението.

Захари Стоянов впряга в тази задача собственото си остро, талантливо перо и пловдивския вестник “Борба”.

Захари Стоянов е визионерът на Съединението
Захари Стоянов е визионерът на Съединението

“Когато се развеят нашите знамена и извикаме – Долу пашалъка и посегнем да извършим едно свято дело, с цел благородна, в интереса на прогреса и цивилизацията –то просветена Европа, която държи съдбините ни, ще да подпише нашия свещен акт”.

Така Захари Стоянов става основоположник на геополитическите интереси на България на картата на Европа.

Свободната интернет енциклопедия е категорична. Съединението на България е актът на фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.