Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

СЪНИЩАТА СТАВАТ ВСЕ ПО-НЕРАЗГАДАЕМИ И ЗАГАДЪЧНИ

Въпреки че прекарваме близо една трета от живота си в състояние на сън, то все още озадачава научната общност.

Редица проучвания сочат сериозните негативни ефекти от това да се лишаваме от сън, но причините и целите на това състояние още не са напълно обяснени.

Какво наистина е сънят?

Теории сочат, че сънят е състояние на съзнанието, от което мозъкът се нуждае, за да обработва спомени и да регенерира клетки.

Една от по-нестандартните версии е, че сънят е рудиментарна защитна функция срещу нощни хищници. Те са бродели на земята, когато човешкия вид е бил в началото на развитието си.

Изследователи от Оксфорд твърдят, че са открили така наречения „Sandman switch“. Това е тази част от мозъка, която включва и изключва съзнанието преди и след сън.

Ново проучване на съня поставя още по-загадъчни въпроси

А друго скорошно проучване, публикувано в списание „Trends in Cognitive Sciences“, гласи, че мозъкът навлиза в непозната досега форма на съзнанието, докато хората спят, но не сънуват.

Статията е публикувана от екип невроучени и психолози от „University of British Columbia“.

„Смята се, че съзананието изчезва при дълбоко състояние на сън, при което няма сънища. Но ние сме на мнение, че има достатъчно емпирични данни и теоретични причини да твърдим, че по време на всички фази от съня възникват различни преживявания, макар някои от тях да нямат общо със сънищата“, споделя научният екип в статията.

Данните показват, че хората преминават през състояния на полусъзнание, когато знаят, че сънуват, но не са напълно потопени в сънищата си.

Други видове състояния наподобяват тези, които човек достига чрез трансцедентална медитация.

При тях индивидът се чувства освободен от егото си и по време на този процес е наясно, че сънува.

Учените се надяват да открият причината и за други по-мистериозни явления, свързани със съня, като сомнамбулизъм, сънната парализа и парасомнията.

mysteriousuniverse.org

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.