Новини

САЩ обмислят отмяна на визите за български граждани

САЩ обсъждат добавянето на четири държави

към категорията, позволяваща на техни граждани да пътуват за престой до 90 дни в страната без да се изискват за това визи. Една от тези държави е България.

„Ройтерс“ цитира министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас да казва, че „имаме четири държави, за които предстои да вземем решение:

Израел, Кипър, България и Румъния.

На събитие на индустрията за пътувания той допълва, че „ние сме много, много фокусирани върху програмата“ за безвизово влизане в САЩ, носеща значителни ползи за икономиката и сигурността.

Хърватия бе включена през септември в програмата (реално това ще стане от 1 декември) и сега Роджър Дау, изпълнителният директор на Американската асоциация за пътувания, казва, че това вече е донесло 100 милиона долара за икономиката на САЩ.

„Всеки път, когато добавите някоя от тези страни, пътуванията буквално избухват.“, допълва той.

„Ройтерс“ припомня, че през февруари

съвсем скоро след назначаването му на поста – Майоркас е разговарял с еврокомисаря по вътрешните работи и „двамата изразиха продължаващ интерес към поддържането на споразумението за регистриране имената на пътуващите и работата с България, Хърватия, Кипър и Румъния за покриване на критериите на безвизовата програма“.

Освен условието делът на отказаните молби за неемигрантски визи в една страна да е трайно под 3%, тя трябва да отговори и на изисквания, свързани с борбата с тероризма, прилагането на законите, контрол на имиграцията, сигурност на документите и ефективно управление на границата.

Дневник