Новини

САЩ под обсада. Не стихват протестите започнали след смърт

Стотици протестиращи се събраха в района на Белия дом във Вашингтон с искания за справедливост след смъртта на афроамериканец, убит при арестуването му от полицаи в Минеаполис. Стигна се до напрежение и в други градове в страната.

Повдигането на обвинение в убийство и ареста на полицая, притиснал врата на Джордж Флойд, не доведе до успокояване на страстите. 

Освен американската столица, Атланта, Лас Вегас, Ню Йорк и Шарлът са някои от местата, където стотици излязоха да изразят гнева си. 

В Минеаполис , откъдето тръгна всичко въпреки наложения вечерен час, протестиращи излязоха по улиците, където бяха посрещнати от Националната гвардия. „Вашингтон пост“ съобщи за вероятно използване на гумени куршуми. 

В Атланта събрали се пред централата на Си Ен Ен надраскаха с графити огромните червени букви от логото, счупиха прозорци и хвърляха камъни. 

В Ню Йорк полицията съобщава за поне 70 арестувани. 

Насилственият арест, апела към органите на реда с думите “не мога да дишам” и смъртта на Флойд, уловени от камера, отвориха отново най-болезнените рани на страната, свързани с расова несправедливост. 

източник