Новини

САЩ започват масова ваксинация срещу Ковид-19

След по-малко от 24 часа ще бъде направена първата ваксинация в САЩ с ваксината, разработена от американската компания Пфайзер и германската Бионтех .

Това обяви американският

президент Доналд Тръмп, потвърждавайки информацията за одобрението на ваксината, съобщи Ройтерс.

По-рано стана известно, че американската Агенцията за храните и лекарствата е дала извънредно разрешение за употреба на ваксината в САЩ. 

Ваксината на Пфайзер и Бионтех вече има разрешение за употреба във Великобритания, Канада, Бахрейн и Мексико.

Ако бъде дадено разрешение

за употреба и на ваксината на Модерна, САЩ се надяват да ваксинират 20 милиона души до края на 2020 г.

Още 30 милиона се планира да бъдат ваксинирани през януари, а 50 милиона – през февруари, съобщи Асошиейтед прес.

Американската Агенцията за храните и лекарствата е дала извънредно разрешение за употреба на ваксината срещу коронавирус, разработена от американската компания Пфайзер и германската Бионтек, съобщи по-рано Асошиейтед прес, като се позовава на осведомен източник, който е пожелал да остане анонимен, защото не е упълномощен да дискутира темата.

Очаква се още в следващите дни да започне ваксинирането на здравни работници и обитатели на домове за възрастни хора в САЩ.

Първоначално наличните дози

ще бъдат недостатъчни и ще бъдат внимателно разпределяни. САЩ се присъединяват към Великобритания и още няколко страни в усилията да ваксинират колкото се може повече хора преди дългата и тягостна зима.

Макар че Агенцията за храните и лекарствата дава разрешение за употреба след публичен преглед на данните от продължаващото мащабно проучване на ваксината, тя беше подложена на силен политически натиск от правителството на президента Доналд Тръмп, който обвини агенцията, че е твърде бавна и дори заплаши с уволнение директора й Стивън Хан, ако разрешението не бъде дадено в петък.

Решението ще сложи началото

на една от най-големите ваксинационни кампании в историята на САЩ, но ще има и глобални последствия заради примера, който САЩ дават на други страни, изправени пред подобни решения.

Ако бъде дадено разрешение за употреба и на ваксината на Модерна, САЩ очакват да ваксинират 20 милиона души до края на декември, като надеждите са да има достатъчно количества за ваксинирането на още 30 милиона през януари и на 50 милиона през февруари.

Скорошно проучване обаче показва, че само половината от американците искат да се ваксинират, когато дойде техният ред.