Учените откриха изкривяване между време и пространство

От НАСА потвърдиха, че има изкривяване в пространството и времето и тази новина започна да се тълкува като доказателство, че ние не познаваме нашата Вселена, както си мислехме досега.

Според физикът Франсис Еверет от Университета Станфорд: „Време-пространството около Земята е изкривено точно както е предвидено от теорията на относителността“. Наистина има един вортекс във времето и пространството около Земята, а формата му точно съвпада с предвижданията на теорията за гравитацията, постулирана от Алберт Айнщайн.

Въпреки че изглежда сякаш това е нещо, което трябва да има значение само за научната общност, тази констатация може да направи възможни всички невероятни неща, разказани в научно-фантастичните филми като мигновеното изчезване на космически кораби и тяхното обратно появяване на съвсем различно място във Вселената.

Концепцията е потвърдена от учените, благодарение на резултатите от сателита Gravity Probe B, известен още като GP-B. Според теорията на относителността на Айнщайн време и пространство са преплетени и образуват четириизмерна материя, наречена „време-пространство.“ Масата на Земята създава процеп в тази тъкан, подобна на това, което ще се случи, ако един тежък човек седне в средата на батут.

Айнщайн

Смята се, че видът на завихряне на време-пространството, който е около Земята се дублира и разширява някъде другаде в Космоса около масивни неутронни звезди и черни дупки. Според изследователите, това откритие отваря нов спектър от възможности, които досега бяха буквално немислими.

Резултатите от Gravity Probe B дават на физиците нова увереност, че предсказанията на теорията на Айнщайн наистина може да са верни и че те могат да се прилагат и в други случаи.

spacetime

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.