Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Търсят ДНК на Исус в България. Какво основание има британски екип от учени?

Науката и религията не винаги вървят ръка за ръка. Но британски генетик и богослов опровергават това, за да търсят ДНК на Исус. Двамата искат тя да им даде възможност да открият негови потомци, съобщава вестник „Дейли мейл“.

Учените използват най-нова технология, за да анализират светини от цял свят. Сред тях Торинската плащеница, Судариумът (кърпа) от Овиедо. И неотдавна открити кости в България на братовчеда на Исус – Йоан Кръстител. Надеждата им е да извлекат ДНК, която може да е на Исус или негов роднина и да търсят връзки с наши съвременници.

Документален филм за изследването излъчи телевизия History на Великден. Той проследява пътуването на генетика от Оксфордския университет Джордж Бъсби и на богослова пастор Джо Базил до Испания, Италия, Израел и черноморското крайбрежие в търсене на ДНК на Исус.

Сред изследваните артефакти са костите на Йоан Кръстител, открити в България през 2010 г. Те са на 2000 години и имат сходство с характеристиките на хората от Близкия изток. Находката може да е от огромно значение, защото като братовчеди, Йоан Кръстител и Исус може да имат сходна ДНК.

Джордж Бъсби

И все пак, има начини тези проби да могат да бъдат полезни в търсенето на ДНК на Исус и семейството му, обясняват изследователите.

„ДНК се разгражда с времето. Така че можем да тестваме всяко ДНК, извлечено от древни останки за издайнически признаци на деградация“, твърди ученият Джордж Бъсби.

НП/Daily Mail

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.