Сексуални престъпления, убийства и посегателства в пъти след приема на бежанци

Дискотека: мъж и жена си разменят погледи, пият, смеят се, танцуват, после се целуват. Мъжът води младата жена в дома си, заключва вратата, тя иска да си тръгне, той я изнасилва.

След края на видеоклипа седем мъже на по 30-ина години, дошли в Берлин от Сирия, Ирак или Афганистан, са приканени да изразят мнение.

„Тя пи прекалено много, те спят заедно“, казва един от тях, убеден, че момчето се е възползвало от опиянението на младата жена и е злоупотребило с нея. „Той знаеше много добре какво иска“, допълва друг.

Тук се намесва преподавателката Карола Пиетруски-Ниан, за да каже, че „това се случва често в Берлин, младежите пият прекалено много, вземат наркотици“ и в някои случаи може да се стигне до такъв вид агресия.

Участниците в 4-часовия курс, озаглавен „Заедно за сигурност“, който в момента се провежда само в Берлин, са се записали доброволно, пише АФП.

Комисарят по интеграция Анет Видман-Мауц призовава подобни класове за сексуално образование да се провеждат на повече места сред бежанците след случая на групово изнасилване във Фрaйбург, за който са заподозрени 10-11 имигранти.

Това са ключови въпроси в държава, приела за четири години милиони бежанци (властите крият точната бройка умишлено) и все още преследвана спомена за случилото се в Новогодишната нощ през 2015 г. в Кьолн, когато бяха извършени множество сексуални посегателства, главно от граждани на страни от Магреба.

В Норвегия, след множество гнусни изнасилвания, в които бяха замесени бежанци, между 2013 и 2015 г. мигрантите бяха задължени да преминават такова обучение.

В Германия през 2018 г. беше регистрирано увеличение от 15 процента на сексуалните престъпления и посегателства, извършени от чужденци – 6046 случая в сравнение с 5258 предходната година, сочи официалната статистика.

Това увеличение е свързано отчасти със затягането на законодателството след 2016 г.

В един от най-бедните квартали на Берлин, Марцан, където са настанени голяма част от стотиците хиляди бежанци, пристигнали в столицата от 2015 г. насам едва седем мъже участват в четиричасовия курс „Заедно за сигурност“.

Трагедията е пълна и държавната машина се оптива да прикирие слабоста да се справи с нарастващата престъпност, сексуални посегателства и изнасилвания в цяла Германия.

Норвежката организация „Хироу“, която управлява множество домове за мигранти в Германия и прибира огромни средства също е безсилна.

Дори да ни убеждава в противнотос просто око е видно, че интеграция по европейски е невъзможна.

В едно от видеата се показва каква е разликата между секса по взаимно съгласие и изнасилването.

„То е като да питаш човек дали иска чаша чай. Ако тя каже „Да, с удоволствие“, то е, защото тя наистина иска една“, обяснява глас зад кадър на английски.

„Ако се колебае, можете да направите чая и да попитате отново. А ако някой ви каже: „Не, благодаря. Не прави чай и не се ядосвай“, същото е и със секса“, продължават във филма.

В друго упражнение всеки участник застава срещу друг обучаващ се. Видеоекран им показва на какво разстояние могат да се приближат един до друг и къде се намира „личната граница“ на интимността.

„Две правила“

Не бива да се допирате до събеседника си. Същото е и с децата, те не обичат да бъдат прегръщани насила“, казва обучаващата.

А как стоят нещата със съгласието в двойката? „Допреди няколко години изнасилването в рамките на двойката не беше смятано за престъпление в Германия“, отбелязва преподавателката.

„При нас имаме два закона: държавния и семейния, на рода“, обяснява участник.

„При нас честта е важна ценност“, обобщава участник.

Друг е смутен от факта, че в Германия детето може да запази фамилното име на майка си при развод. Забележете за каква огромна разлика на ниво етно ценности става дума.

Хайнц-Юрген Вос, преподавател по сексология в университета в Мерзебург, смята тези обучения за полезни, тъй като „съществуват културни различия и различия в нравите“.

Критиците на проекта от Алтернатива за Германия смятат всичко това за слабост, невъзможност и нерешителност за пресичане на престъпността сред бежанците превзели страната.

по AFP

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.