България

СЕТА мина на първо четене покрай фамозните скандали в страната

Парламентът ратифицира спорното споразумение СЕТА, Comprehensive Economic and Trade Agreement, на първо четене.

Да припомним какво е СЕТА:

В случай на влизане в сила на такова споразумение, то ще елиминира 98% от митата между Канада и ЕС.

Критиците му изтъкват мотива, че това ще отслаби ЕС по отношение защитата на правата на потребителите, включително при безопасността на храните, както и че тези мита вече са незначителни.

Споразумението също така е критикувано като благоприятно само за едрия бизнес и транснационалните корпорации, докато е свързано с огромни рискове от нетни загуби, безработица, тежки щети върху околната среда и неблагоприятно въздействие върху отделните граждани.

Споразумението предвижда и разширяване на правомощията на инвеститорите при уреждане на спорове със страни-членки, като корпорации могат да съдят държавата.

Създават се особени съдебни процедури, при които големи корпорации могат да блокират законодателството на отделните държави, ако това е в тяхна вреда. Предложението предизвика масови протести в Германия.

Ето фактите от днес:

„За“ гласуваха 110 народни представители, „против“ – 98 и „въздържали се“ – 7 , с което документът бе приет на първо четене. Споразумението бе подкрепено от депутатите на ГЕРБ и ДПС.

„БСП за България“ като опозиция, но и коалиционният партньор на управляващата партия – „Обединени патриоти“, гласуваха „против“, а от „Воля“ на Веселин Марешки се въздържаха.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение e между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави членки, от друга, беше беше внесено за ратификация в парламнета от Министерски съвет. Вчера предложението предизвика бурни спорове между депутатите.

Разпоредбите, оставащи извън временното прилагане на СЕТА, ще влязат в сила след ратифицирането му от Народното събрание.

В мотивите на  правителството за ратификацията на СЕТА се посочва, че това споразумение няма да наложи промяна в законодателството относно генетично модифицираните организми и не цели да отвори пазара на ЕС за генетично модифицирани организми.

Вносителите смятат, че то няма да има отношение относно употребата на технологиите за проучване и добив на шистов газ, но това не е сигурно контрират противниците на споразумението.