Новини

Шестима души бяха публично убити в Малави по подозрения, че са вампири

Отряди за самозащита в Малави са убили миналия месец шестима души, които местни жители подозирали, че са пили или са се опитали да пият човешка кръв при ритуали с черна магия, съобщи полицията, цитирана от Франс прес.

Предполагаемите „вампири“ били пребити до смърт от разгневени тълпи в три отделни случая в южния окръг Муландже. „Няма никакво доказателство за съществуването на такива кръвопийци и никой не е подавал оплакване в полицията. Смятаме, че местни жители са решили да прибягнат до саморазправа“, заяви полицейският говорител Джеймс Кададзера.

В района са изпратени стотина полицаи за възстановяване на реда. Посолството на САЩ в Малави съобщи, че е наредило на група доброволци от Корпуса на мира да напусне Муландже и е забранило на дипломатите си да посещават този окръг.

Смята се, че територията на днешно Малави е заселена от племена още през 10-и век. Към 15-и век тези племена вече се били обединили и били създали кралство, простиращо се между град Нкотакота (днес в Малави) и река Замбези, и от езерото Малави до река Луангва.

НП/ БТА