Ще претърпи ли „Ислямска държава“ окончателен разгром?

Поне към днешна дата, по-голямата част от ръководството на „Ислямска държава“ са се преместили в един малък град Маядин на сирийско-иракската граница. Това показва, че те всъщност са пред окончателния си разгром“. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков.

„Кога ще стане този край, много зависи от начина по който бъдат конфигурирани зоните за влияние. Така че Сирия, оставайки единна и цяла, да създаде една мозайка от зони за влияние, които да функционират пълноценно, най-вече икономически“, коментира проф. Чуков.

Той припомни, че правителството в Багдад обяви официално, че „Ислямска държава“ е победена в град Мосул.

„Не е много ясно какъв процент от иракската територия остава под контрола на „Ислямска държава“. Но аз си мисля, че можем да говорим твърдо за под 1%. За сирийската територия, поне по последни данни, някъде между ¼ и ½ от град Ракка е превзета от кюрдите. Като има настъпление по отношение на Дейр ез-Зор, това са най-вече правителствените сили“, посочи арабистът.

Според него зоните за деескалация, всички търкания, разминавания, всъщност показват желанието на отделните фактори да си поделят териториите, които до този момент владееше „Ислямска държава“. „Вече се говори за пост-„Ислямска държава“ епоха. Затова и тези територии, в момента, в който бъдат освободени, в тях се създават нови конфигурации, създават се нови зони на контакти, на взаимно допълване, което кара много често основните антагонисти на „Ислямска държава“ да влизат в сблъсъци помежду си“, каза проф. Чуков.

По думите му сраженията между противниците на терористичната организация удължават нейния живот.

НП/Фокус

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.