България

Ще видим ли снимката на Левски, на която е с масонска престилка?

Неизвестната досега снимка на Васил Левски открита в архива в Истанбул,  може би е отрязана от турските власти или просто е преснимана умишлено по този начин.

На гърба на снимката е описано от къде е Васил Кунчев, на колко години е, с какви очи е. Това навежда на мисълта, че е възможно с тази фотография турските власти да са издирвали Васил Левски.

Но дори и това не е доказано. Напротив, споровете в историческите кръгове не стихват. Темата Левски в нашата история е една от най-популярните, но  неизследвана достатъчно и това е факт.

Неочаквана находка или подарък

Историкът Виктор Камбов от Карлово твърди, че е попаднал на освен на снимката и на интересни документи, които хвърлят светлина върху последните моменти от живота на Апостола при посещение в Истанбул. Но вероятно всичко е умел „подарък“ от Турция за нашата историография.

Очевидно в турските архиви се съхранява не само устав на българския революционен централен комитет, писмо на БРЦК, квитанции, издадени от тетевенския революционен комитет, а и описание на масонското движение в България по онова време.

Знае се, че негов родител е Георги Раковски, а Левски и Ботев най-дейните братя на движението.

Османските власти са се сдобили с тези документи на организацията на Апостола, защото са преследвали масонските ложи, които по онова време са предимно просвещенски.

Описанието на Дякона

Можем само да гадаем как откритата фотография на Апостола е попаднала в ръцете на османските власти.

Според изследователя Иван Тренев най-вероятно това е снимката с масонска престилка, от която впоследствие е направен като фрагмент по-късният елипсовиден портрет на Левски. Но снимката и така е манипулирана.

На гърба на снимката пише:

„със среден ръст, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва единият му зъб се показва малко навън, повдига леко устната си, очите му са големи и пъстри”.

Датировката на повечето от документите от онова време насочва точно към този процес, който тече в края на ноември и първата половина на декември 1872 година.

Става дума за следствието срещу революционните дейци, заловени вече след като са арестувани и участниците в четата на Димитър Общи, която прави обира на Арабаконашкия проход.

В турските архиви, в Букурещ и Белград има скрити неща, които ще отворят прозорци, свързани с изследванията за Васил Левски, смятат много историци.

НП/2020