Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ЩЕ ВЯРВАМЕ ЛИ В БОГ, КОГАТО ВИДИМ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ?

Преди около 2 десетилетия не се знаеше със сигурност дали има планети около другите звезди. Сега вече са намерени около 3500 планети и поне 6 от тях са потенциални „Земи“, по данни на НАСА.

Тези и предстоящи открития събуждат въпроси за мястото на Земята във Вселената. Контакт с други интелигенти създания може да постави религиите пред голяма дилема.

Това най-вече се отнася за християнството, което се фокусира върху човечеството и учи, че Бог създава човека по свое подобие. А всички други организми са създадени, за да му служат.

Идеята за безкрайния космос с безкрайната слава на Господ идва от Николай Кузански, немски философ, който придържа теологията си за безкрайността в рамките на християнството.

Основният въпрос тук би бил дали творението на Бог обгръща повече от една планета? Ако е така, дали населниците на тези планети вярват в същия Бог, в който ние вярваме?

Дали това означава, че Бог се е въплътил в Иисус и на тези светове, въпреки проповедта на Библията, че изкуплението на Христос е предназначено само за хората на Земята?

Религиозните институции винаги са показвали изключителното си качество да остават релевантни.

Без значение дали се сблъскват с промени в парадигмата, те измислят нова интерпретация на библейските писания, които да оправдаят съществуването им.

За традиционните религии и религиозни институции желанието да увеличат материалните си блага и власт е по-важно от разпространението на теологически доктрини.

Религиозният елит на Земята ще намери куража и решимостта да постигне целите си в материалния свят.

Дори той да е убеден в съществуването на множество вселени, в които законите на физиката са различни.

Елитът има впечатляващото умение да оцелява, а това, което го крепи, е основано на личните и емоционални нужди на индивида.

По проучване на Pew Research Center, растежът на големите религиозни групи ще надмине този на населението, който не е свързан с каквито и да е религии.

Съществуват и така наречените НЛО религии. А ако бъде открит живот отвъд Земята, със сигурност ще се завъдят още много такива.

Как може да бъде решена теорията за многото светове и техните богове? Можем да бъдем сигурни в едно – земните религии няма да ги приемат.

theguardian.com

 

 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.