Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Силата да освобождават и магичните ритуали с лъжици

Според българския фолклор, лъжицата се явява много често при баенето и при магиите.

С три, седем или девет лъжици, се премахват уроки. За да е успешно лечението, те трябва да са събрани съответно от три, седем или девет къщи.

Също така с тези лъжици може да се правят и развалят магии за обиране на млякото от добитъка, за обиране на житото от нивите, за направа и развала на женитба и пр.

Те имат силата да „развържат” или да „завържат” младоженеца – тоест да му помогнат или попречат да изпълни задълженията си при свождането (първата брачна нощ).

Ето защо по време на някогашните сватби жени, близки на младоженците, оглеждали щателно дрехи, предмети и завивки в стаята, подготвена за това.

За ритуалите против уроки и за лечение трябвало да са направени от бряст, ясен или габър.

Много баячки вярват в силата на чемширова лъжица за своите магии. Коледарите също пеят за чемширова лъжица. Там домакинята (или знатната мома) „яде и пие с чемшир лъжичка и чемшир паничка”.

Чемширът е забранено да се внасят в дома. Той е предназначен за погребални и поменални ритуали. Внася се в къщата единствено на Коледа, защото от него се правят коледарските китки.

Ритуалът за освобождаване от страх

Според едно от поверията, лъжица, хвърлена през главата на човека, го спасява от уплах.

При разширен вариант на ритуала слагали в лъжицата малко сол и вода, изпивали съдържанието и отново хвърляли лъжицата по същия начин.

Това повтаряли докато лъжицата падне нагоре с вдлъбнатата си страна, така, както се поставя обикновено. Счита се, че докато пада обратно, страхът не е напуснал човека. 

Предпазната сила на лъжицата използвали и през първите дни след раждането, в които по принцип родилката не бива да напуска дома.

Лъжица, чесън и червен конец

Етнографите казват, че жената излизала само, ако носи в ръцете си запалено кандило или въглен на керемида, опърлен парцал и чесън.

Сред задължителните предмети била и дървена лъжица със завързан на нея червен конец.

Лъжицата може да говори на хората и да „получават” различни знаци, предупреждения, уроци.

Ако на масата е сложена лъжица в повече – ще дойде гост. Ако човек яде с две лъжици, ще се жени два пъти.

Паднала от масата лъжица предвещава, че ще дойде жена, ако падне нож – ще дойде мъж. Двама души не бива да се хранят с една и съща лъжица – ще се скарат.

НП/ВГТ 2019

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.