Новини

Силна игра на Путин доведе до положителен развой в Либия

Руският президент успя да спре борбата в Либия в два рунда, а ООН се опитваше няколко години

Владимир Путин е единственият, който успя да постигне примирие в Либия възможно най-скоро. ООН се опитваше няколко години, но безрезултатно.

Тази вечер враждуващите ЛНА и ПНС в Либия се договориха за примирие. Предложение за разрешаване на ситуацията по мирен начин дойде от Путин на срещата му с Ердоган, пише „Поглед инфо“.

Първи спряха обстрела силите на Хафтар, чак след това на Сарадж. Хората му продължиха да бомбардират до сутринта, но бързо спряха.

Политическият анализатор Юлия Стрелкова припомни, че ООН многократно призовава за прекратяване на кръвопролития в Либия, но страните от конфликта игнорират исканията на организацията. Но веднага приеха инициативата на Путин.

Именно благодарение на руския президент конфликтът в Триполи спря „сякаш от махване на ръка“, заяви Стрелкова. Тя също нарече Путин „лъвът“, който „влезе в клетката и тигрите се изправиха“.

Скоро, по предложение на Меркел, ще се проведе конференция за ситуацията в Либия. На срещата си с канцлера Путин заяви, че там ще бъдат поканени само онези страни, които наистина искат мир в тази държава.

Превод: В.Сергеев за Блиц