Здраве

Силните оръжия срещу зловредните клетки, които е добре да знаем

Коронавирусът, който започна да се разпространява неочаквано по света предизвиква сериозна тревога и то с основание. Очевидно става за експертите, че здравата инмунна система е от ключово значение за организма.

Повечето хора са запознати с последствията от вредните навици, липсата на физически упражнения, прекомерната консумация на алкохол и лошата диета. Но днес светът се храни нездравословно и културата на хранене се превръща в могъща превенция.

Според Американската асоциация за изследване на рака, повечето видове рак са предотвратими, стига човек да се отнася с внимание към храната, начина на живот и вредните навици.

Тъй като клетките в тялото непрестанно мутират е изключително важно да се снабдяваме с нужните ресурси, за да предотвратим анормалното размножаване на клетките.

Здравословната диета е едно от силните оръжия срещу раковите клетки.

Кои са храните, които експертите най-често препоръчват за намаляването на риска от ракови болести?

Кръстоцветни зеленчуци

Това включва зеленчуци като броколи, зеле, карфиол и ряпа. Те са богати на фибри, бета каротин, фолиева киселина и витамин С.

Зеленчуците от тази група са доказано отлични антиоксиданти, като също така регулират множенето на клетките и клетъчния метаболизъм.

Тези зеленчуци съдържат и сулфурафан, който според изследванията притежава противоракови свойства.

Боровинки

Боровинките са богати на биофлавоноиди, наречени антоцианини, които създават цвета на сините, лилавите и червените плодове.

Сред плодовете, боровинките са шампиона по съдържание на антиоксиданти.

Те също така съдържат вещество, наречено птеростилбин, което кара раковите клетки да се самоунищожават.

Въпреки че боровинките са смятани за шампиона по противоракова стойност, други плодове, които имат изключителни антиоксидантни свойства са черешите, ябълките, ягодите и малините.

Подправки

Куркумата получава златния си цвят от веществото, наречено куркумин.

Повече от 1500 изследвания и клинични тестове сочат, че куркумина спира растежа на раковите клетки.

От друга страна куркумина не се усвоява ефикасно от тялото ни. Но черният пипер, който съдържа веществото пиперин, подобрява усвояването му.

Домати

Доматите са отличен източник на ликопен, вещество което унищожава свободните радикали в организма, преди те да засегнат здравите клетки.

Според изследванията ликопенът се концентрира в тъканта на простатата.

Изследванията показват, че освен да намали риска от рак на простата, ликопенът намалява и риска от рак на белите дробове, на панкреаса, на маточната шийка и на гърдата.

Половин чаша доматен сос или 1 чаша доматен сок съдържат до 5 пъти повече ликопен от суровия домат.

Зелен чай

Черният и зеленият чай идват от едно и също растение – „Камелия синенсис“. Единствената разлика е във времето, което е оставено за ферментация на листата.

Когато зеленият чай оставен да ферментира по-малко време, като по този начин се запазват определени полезни вещества – катехини.

Зеления чай съдържа вещество, наречено епигалокатехин -3 – галат или EGCG, което според множество изследвания предотвратява рак на стомаха, панкреаса, покочния мехур и дебелото черво. И в този случай веществото пиперин спомага усвояването на EGCG.

healthy-holistic-living