Здраве

Ситуацията у нас и по света с разпространението на COVID-19

По-рано днес от Националния кризисен щаб, че има два нови случая – в София и Плевен, като вече стават общо 43 – два, от които завършиха фатално.

Установен е случай и във Варна, но той очаква потвърждение и е добре да се изчака преди да бъде обявен официално.

МВнР публикува нови данни за ограничения по света

Межувременно Министерството на външните работи публикува обновени мерки за пътуване в чужбина.

В Ел Салвадор има забрана за влизане в страната на всички чуждестранни граждани, които не са дипломатически служители или нямат постоянно пребиваване. Въведена е карантина в цялата страна за период от 21 дни.

Хондурас въведе ограничения за влизане на лица, идващи от Германия, Испания, Франция, Италия, Република Корея, Иран и Китай. Единствените възможни маршрути са въздушни. Хондурас няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Ел Салвадор и САЩ.

В Панама са въведени по-стриктен граничен контрол и ограничения за пътуващи от Китай, Република Корея, Иран и европейските държави. Наложена е забрана за пътуване на всички държавни служители.

Временно е наложена забрана за всички полети от Европа.

Съпругата на Педро Санчес има коронавирус,

5 самолета за Испания обърнаха във въздуха и се върнаха в

Бегоня Гомес, съпруга на испанския премиер Педро Санчес, е заразена с новия коронавирус, предадоха Франс прес и ТАСС, цитира Канал 3.

Тя и премиерът са добре, и двамата са в двореца Монклоа, резиденцията на министър-председателят.

„Те следват превантивните мерки, наложени от здравните власти“, се казва в прессъобщението на испанското правителство. 

Заразата е била открита при тестове на хора от обкръжението на Санчес, извършени през последните часове. 

Над 70 смъртни случая от новия коронавирус

бяха регистрирани в Испания преди ден. Броят на починалите в страната вече е надхвърли 190 души. Регистрираните случаи на зараза са над 6000. 

Самолети на Jet2 на път за Испания обърнаха във въздуха и се върнаха към Британия, тъй като авиокомпанията отмени всички полети до континенталната част, Балеарските острови и Канарските острови заради коронавирус, съобщава Би Би Си. 

Потвърдените случаи в Испания са нараснали с 1500 за 24 часа и хиляди хора са поставени под карантина. Смъртните случаи в страната достигнаха 120 и се предвижда да се въведе двуседмично извънредно положение. 

Jet2 заяви, че здравето и безопасността на клиентите са основен приоритет. Авиокомпанията лети до дестинации, включително Аликанте, Малага и Лансароте от девет летища във Великобритания.

Решението да се отменят полетите е

след като испанските власти разпореждат затварянето на барове, ресторанти, магазини и дейности. „Знаем, че тези местни мерки ще окажат значително влияние върху празниците на нашите клиенти, затова сме взели това решение“, добави говорител на авиокомпанията. 

„Това е бързо развиваща се и сложна ситуация и ние променяме нашата програма спешно, за да можем да върнем клиентите обратно към Обединеното кралство.“ 

Информацията за проследяване на полета показва, че най-малко пет самолета на Jet2, пътуващи до Испания обърнаха, за да се върнат във Великобритания. 

В петък British Airways предупреди, че ще трябва да прекрати полети „както никога досега“ и да освободи служители в отговор на коронавируса. Ryanair каза на служителите, че може да бъдат принудени да вземат отпуск от понеделник. 

Туристическа компания Tui отмени всички почивки в Испания, които трябваше да започнат между 14 и 16 март. 

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън се среща с представители на Даунинг Стрийт, за да обсъди пандемията.