Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Скритата сила на практиката на негативно визуализиране

Великите стоически философи са ни завещали купища мъдрост, която да изучаваме, като една от най-силните техники, с която те са ни дарили, е практиката на негативно визуализиране.

Това е техника, използвана още преди хиляди години от философи като Епиктет, Марк Аврелий и Сенека.

В основата на идеята е визуализирането на негативни последствия в живота. Мислите за нещата, които имате, и се опитвате да си представите живот без тях.

Представете си живота без половинката си, или без работа си, или без здравето си. Сякаш се питаме въпроса „ами ако“ във всички аспекти на живота – решенията ни, желанията и стремежите ни, кариерата ни.

Тази техника е невероятно ценна. Кои са главните причини да я използваме?

Да оценим това, което имаме

Негативната визуализация ни помага да оценим това, което имаме в живота си. Здравето, семейството, възможностите, приятелите.

След като осъзнаем какви дарове имаме, ще бъдем много по-благодарни за тях.

Разбираме възможните последствия

Негативната визуализация ни помага да бъдем по-искрени със самите себе си и да си създаваме реални очаквания.

Какво може да се обърка? Как можем да се справим с определена ситуация?

Тази практика се нарича предкланична (pre-mortem) в света на бизнеса, но може да бъде приложена и тука.

Ако сме готови за най-лошото, ще бъдем в по-изгодна позиция да се справим с катастрофата, ако и когато тя настъпи.

Осъзнайте, че не всичко е лошо

Чрез тази техника ще осъзнаете, че нещата, от които се страхувате, не са толкова страшни и лоши колкото сте си представяли.

Какво ще стане, ако загубите работата си? Ами ако трябва да се преместите в много по-малък апартамент? Ами ако сте изразходвали труда си за нещо, което в крайна сметка се оказва провал?

Ние изграждаме страховете си до момент, в който те поглъщат живота ни. Ние можем да преодолеем тези бариери, ако се изправим срещу страховете си или дори ако ги преживеем.

„Нищо не се случва на мъдрия човек против очакванията му,“ написа той към приятеля си.“…нито пък всичко се случва както той желае, както и е знаел, че ще стане. Той е знаел, че нещо може да попречи на плановете му.“

Сенека в Писма до Луцилий

Негативната визуализация може да бъде нещо, което да бъде полезно за всички нас. Но как се прави?

Как да прилагаме техниката според Епиктет

Когато се захващате с нещо ново, или прекалено много се привързвате към нещо, или се страхувате да направите нещо, използвайте негативна визуализация, за да разберете с какво се сблъсквате.

Представете си различните варианти и сценарии, с които ще се сблъскате, страховете, които таите дълбоко в себе си, и ги приемете.

Епиктет описва техниката по този начин:

„Когато ще извършвате някакво действие, споменете си какво ще включва то. Преди да влезете в басейна, представете си какво би станало в басейна. Някои хора ще плискат във водата, други ще се блъскат, други ще си помагат, за да се задържат на повърхността, а има и такива, които ще крадат.

По този начин ментално се подготвяте за извършването на действието и можете да си кажете: Сега възнамерявам да се изкъпя и съм готов да осъществя волята си, бъдейки предупреден от себе си какво може да стане.

Правете това при предприемането на което и да е действие. Дори и да се появи някакво внезапно неудобство можете вие ще си помислите: Не се подготвих само за предприемането на действието, но и за неудобството, което се случи, както и да се справя с него по хладнокръвен начин.“

Ключът е да сме готови не само за това, което очакваме, но и за това, което може да се обърка, неочакваното.

medium

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.