Новини

След експлозията. Какво всъщност се случи в Бейрут?

Опустошителната експлозия в пристанището на Бейрут вечерта на 4 август, при която загиват повече от 100 души и са ранени най-малко 4000, изглежда е започнала от склад за съхранение на огромни количества амониев нитрат, според съобщенията в медиите. Първият взрив запалва пожар, докато вторият рисува в небето апокалиптичен облак с форма на гъба и изпраща ударна вълна, която разтърсва целия град, изравнявайки сгради и ранявайки хиляди. 

Амониевият нитрат, който се използва в торове и при производството на бомби, е сол, произведена от амониева и азотна киселина, и е силно експлозивна. Колкото е повече амониевият нитрат, толкова по-голяма е неговата експлозивна способност. А според съобщенията на пристанището е имало голямо количество. Президентът на Ливан Мишел Аун заяви в сряда, че експлозията в пристанището на Бейрут е свързана с 2,75 хиляди тона амониев нитрат, използван за торене. Това описание съвпада с информация за товара, който е влязъл в Ливан на борда на кораб, принадлежащ на руснак, арестуван в пристанището на Бейрут през 2014 г. заради неплащане на пристанищни такси. Амониевата селитра се съхранява в склад, очаквайки утилизация от 2014 г.

Може би няма да разберем истината

Бившият служител на ЦРУ Робърт Баер заяви за CNN, че според него на пристанището е имало военни боеприпаси и гориво. Той предполага, че това може да е таен склад на оръжие, но не е ясно на кого принадлежи. „Това бяха явно военни експлозиви. Това не беше тор, като амониев нитрат. Съвсем сигурен съм в това. Вижте тази оранжева топка (от огъня) и ясно е, както казах, това са военни експлозиви“, заявява той пред репортери.

Баер отбелязва, че белият прах, видян на кадрите на инцидента преди голямата експлозия, вероятно свидетелства, че присъства и изгаря амониев нитрат. Той също така отбелязва, че преди големите експлозии са избухнали много боеприпаси. Експертът заявява още, че макар да смята, че експлозията не изглежда съвсем като от амониев нитрат, все още няма доказателства, че това е било нападение.
„Почти прилича на инцидент“, коментира той.

„Това бе некомпетентност и може би корупция, но въпросът е имало ли е военни експлозиви, кому са предназначени и за какво се съхраняват там?“, заявява Баер, отбелязвайки че не е сигурен, че някога ще разберем истината. „Работил съм в Ливан от много години и никой не иска да признае, че са били съхранявани военни експлозиви в пристанището“, съобщава още експертът.

Амониевият нитрат е използван отново при бомбената атака през нощта в Бали през 2002 г., при която загиват 204 души, при бомбения атентат в Осло през 2011 г., извършен от Андеш Брайвик, с 8 убити, и при още много други терористични атаки.

Поради своята опасност и потенциална употреба от терористите, амониевият нитрат е подложен на строга регулация на повечето места. През 2011 г. Министерството на вътрешната сигурност установи правила, ограничаващи продажбата на съединението, което също се използва като експлозив в строителната и минната индустрия.

НП