Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

СМЪРТ ОТ ВЪРХА НА ИГЛА СЪС 100 МИЛИОНА ГРАДУСА

При опити в Китай с експериментален реактор за ядрен синтез бе достигната температура 6 пъти по-голяма от тази в ядрото на Слънцето.

Термоядрения синтез е процес, чрез който Слънцето, както и другите звезди, произвеждат енергия. Той става чрез сливането на водородни ядра, съставяйки хелий.

Какво иска да постигне Китай?

Това е чист процес, а водородното гориво е толкова изобилно, че на практика е неизчерпаемо.

От десетилетия учените се опитват да постигнат това в лабораторни условия, но сега китайския реактор Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) е близо до осъществяването на тази цел.

При опитите били достигнати температури от близо 100 милиона градуса. Такава е нужната температура да бъдат слети водородните атоми тук, на Земята.

За да се добие представа каква невероятна температура е това, си представете, че върха на карфица е нагрят до 15 милиона градуса Целзий. Това е температурата на ядрото на Слънцето.

Смърт от върха на игла

Тази свръх нагрята малка точка мигновено би убила всичко живо в радиус от 1000 километра.

Гонг Ксианзу, един от учените работещи за проекта, казва, че е постигната стабилност на функциониране на реактора.

Това било постигнато след прецизното изчисление и настройка на параметрите. Той твърди, че имат дълъг път, докато тази технология може да замени конвенционалните енергийни централи.

Но това постижение ни довежда една крачка по-близо до свят с неизчерпаема чиста енергия.

unexplained-mysteries.com

 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.