България

София – епицентър на заразата в България. Тежка прогноза на Щаба

Установените случаи на заразените с коронавирус у нас вече са 825, а починалите 40.

Новите случаи за изминалото денонощие са 42. Това е увличение с 5.4 на сто от четвъртък.

От 00:00 часа на 17 април влизането и излизането в София е ограничено. Причината са масовите опашки от излизащи през последните два дни.

За да не спре стопанският живот в столицата са дадени два времеви прозореца за влизане и излизане.

Те са от 6 до 8 часа сутринта и от 18 до 20 часа вечерта. Само в тези интервали ще е възможно преминаването с лични превозни средства, обясни ген. Мутафчийски.

По думите му София не е под карантина, както беше Банско, а под ограничение за излизане, така както бяха поставени двата квартала в столицата – „Филиповци“ и „Факултета“. 

„Само се модифицира времето през което човек може да влезе и излезе през тези КПП-та“, обясни разликата ген. Мутафчийски.

Той посочи, че обстановката по света е „изключително динамична„, което налага взимането на непопулярни мерки. Заразените в световен мащаб вече са близо 2.2 млн. души, от които над 95 000 са починали. Само за последното денонощие са регистрирани 145 000 нови случая на заразени с Covid-19.

Ръководителят на Националния оперативен щаб съобщи и „добрата новина“ – първата пратка с необходими предпазни средства от Китай е пристигнала тази нощ. 

„Уточнява се броя на артикулите, но на първо четене мога само да кажа, че има около 568 хиляди маски от висок клас, които са изключително необходими за медиците на първа линия. Виждате заболяваемостта сред медицинския персонал, което е много тревожно, но това е статистиката в цял свят. Мерките са съобразени с това, че с напредване на епидемията медицинските ресурси се стопяват с всеки изминат ден“, каза ген. Мутафчийски. 

София – епицентърът на заразата 

София остава епицентър на заразата. От новорегистрираните 42 случая за изминалото денонощие 19 са в столицата. От тях в „Пирогов“ са настанени четирима, във ВМА– трима, в „Света София“ – един и 11 са лабораторни. 

Общо заразените в София са 495, от които 136 са в болница, а 24 са в интензивни отделения. В затворените ромски квартали „Филиповци“ и „Факултета“ има регистрирани 50 случая на заразени. Друго такова струпване на заразени в София по квартали няма, каза ген. Мутафчийски.

Ръст на заразените има във Видин, където са регистрирани 7 нови случая през изминалото денонощие.

Два нови случая има и в Кюстендил, който също е огнище на заразата.

Две деца са заразени в затвореното село Паничерево. Те са настанени в болницата в Стара Загора.

Заразените деца под 18 години са 29, като 10 от тях са под 14 години. Най-малкият пациент на 1 година все още е вирусоносител, каза ген. Мутафчийски.

Той съобщи и за интересен случай. За двама пациенти, които са заразени с коронавирус и вече 34 дни не може да се установи, че са се изчистили от Covid-19. Това е тревожен факт, каза шефът на щаба.

Броят на излекуваните е 141, което е 15.6 на сто от регистрираните заразени. От тях 87 са мъже. Средната възраст на излекуваните от Covid-19 е 48 години.

Расте броя на заразения медицински персонал

Той изрази тревога и от факта, че България няма как да бъде подмината от тенденцията за „стопяване“ на медицинските ресурси.

„С напредването на епидемията медицинските ресурси се стопяват, заради големия брой заразени на първа линия. Това е световна тенденция и България няма как да бъде подмината“, каза ген. Мутафчийски.

За последното денонощие са регистрирани 12 нови случая при медиците у нас, посочи той. В „Пирогов“ са заразени 7 медици, във Видин – 5. Това са петима лекари, пет медицински сестри, трима санитари и един кинезитерапевт. 

Трима починали за денонощие

За изминалото денонощие са починали трима души. Така бройката им достигна 40 души общо със средна възраст 64 години.

Починали са мъж в „Пирогов“ на 64г., жена на 68 години в болницата в Сливен и жена на 62 години в „Пирогов“. Всички те са имали различни придружаващи хронични заболявания. 

В интензивните отделения в страната са настанени 37 души.

Тревожна ситуация около България

Ситуацията около България също е тревожна, каза ген. Мутафчийски. 

В Гърция има 2207 заразени и 105 починали. В Сърбия болните от коронавирус са 5318 души, починалите са 103, а новите за ден са 445.

В Северна Македония има 1081 случая, от тях нови са 46, а смъртните случаи са 107. В Турция заразените са над 4800, а починалите са 125.

Световната картина не е добра

„Изключително динамична е ситуацията по света, която засега не показва тенденция за намаляване, каза ген. Мутафчийски.

Той информира, че в САЩ за денонощие са регистрирани 29 000 нови случая на заразени с Covid-19, а починалите за денонощие са 2174.

В Германия има 3000 нови случаи и 248 починали за денонощие. Ситуацията в Испания е почти идентична. Във Франция има 17 164 нови случая и 753 починали. 

„С изключителна тревога наблюдаваме Азия, където в Япония – след затишие, вчера имаше 605 нови случая. За предишния ден бяха регистрирани над 900. 

Новите починали са 12. В Сингапур в последните 3 дни имаше 380, след това 480 новозаразени, а днес са 728 души за едно денонощие“, посочи ген. Мутафчийски. 

„Това води до непопулярни решения в нашия регион, включително и в България. Беше наложено затваряне на София, което регулира в тежък режим влизне и излизане от града, без реално да нарушава хората с трудови задължения, които са заети в и около София. Работещите могат да се придвижват в два коридора от 6 до 8 сутринта и от 18 до 20 часа вечер“, каза ген. Мутафчийски.

Той даде за пример Гърция, където вече има забрана въобще за излизане от домовете. В Сърбия е въведен полицейски час и забрана за излизане, като мерките са най-строги в Белград. В Северна Македония са приети изключително тежки мерки, каза ген. Мутафчийски.

„Явно и на политиците не им е лесно да взимат решения, но се вслушват в гласа на разума, за което благодарим за своевременното и тежко решение, което взе нашето правителство“, обобщи той.