Новини

SpaceX отива до Луната с астронавти, дали ще успее?

НАСА е избрала SpaceX

за превоз на астронавти до Луната, съобщава CNET. Компанията на Илон Мъск ще използва своя кораб Starship, който разработва в момента, предаде Vesti.

Основната задача на SpaceX е да осигури системата за кацане на хора на Луната в рамките на мисията Artemis. А целта на Artemis е да върне хората на Луната за пръв път от мисиите Apollo насам.

Сред тях ще е и първата жена, която ще стъпи на естествения спътник на Земята.

Всичко това трябва да се случи

още в рамките на това десетилетие. SpaceX планира да използва Starship, а компанията ще получи 2,9 млрд. долара за реализиране на задачата.

Тя е предложила по-добра оферта от другите двама участници – Blue Origin на Джеф Безос и Dynetics.

НАСА описва сравнително сложна

процедура по връщането на хора на Луната. Астронавтите ще тръгват от Земята с новата ракета Space Launch System и капсулата Orion.

Тя ще отива до нова космическа станция, която се казва Lunar Gateway и ще е в орбита около Луната.

Там астронавтите

ще се прехвърлят към Starship, с който ще кацат на Луната. С него ще се връщат и обратно до станцията, а от там до Земята – с Orion.

Преди всичко дали това да е възможно? За целта SpaceX ще трябва да извърши тестово кацане на Луната със Starship без астронавти.

Първоначално НАСА е искала да наеме две компании за тази мисия, за да ги мотивира чрез конкуренцията. Бюджетът обаче стига само за един изпълнител.