Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

СПАСЕНИЕТО НА ПЛАНЕТАТА Е В ПАКИСТАНСКО ОТКРИТИЕ

Дали не сме на път да намерим изход от кризата със замърсяването на планетата? Ново откритие поставя основите на революционни методи за спасяване от тоновете пластмаса, които сме завещали на Земята.

То идва от Пакистан и се проявява в нещо на пръв поглед дребничко. Плесен. Но не каква да е плесен, а такава, която изяжда пластмасата. Унищожава я.

Много активисти и авторитетни учени се съмняват, че откритието ще бъде допуснато до свободно разпространение, за да се спре глобалното унищожение на океаните и земята.

Химическата индустрия е от най-могъщите отрасли в икономиката на света. Освен това  медиите спонсорирани от концерни замърсители са от най-влиятелните и едва ли ще настъпи промяна така лесно.

Пластмасова планета

През 1950 г. световната популация от 2,5 милиарда души произвежда 1,5 милион тона пластмаса.

През 2016 населението вече е нараснало до 7 милиарда, а пластмасата, която оставя след себе си е повече от 320 милиона тона на година. Тази цифра ще се удвои до 2034 г.

Всеки ден близо 8 милиона пластмасови останки се вливат в океаните. Предполага се, че до този момент около 5,25 трилиона парчета макро и микро пластмаси плуват в световния океан. Тяхната тежест възлиза на 269 000 тона.

Необходими са 1 000 години, за да се разградят замърсяванията, но при условие, че спрат да се трупат нови. Това е невъзможно.

Ето защо откритието, че съществува микроорганизъм, който може да помогне в това дело, е революционно.

Натурално спасение

Aspergillus tubingensis – това е името на откритата в Пакистан плесен. В лабораторни условия е установено, че тя има уникалното свойство да разгражда пластмасата.

Не е само това! Плесента може да се храни и с други опасни замърсители – петрол, токсични химикали и дори радиоактивни отпадъци.

Плесента живее в почвата. Когато се разпростре върху пластмаса, отделя ензим, който разгражда полимерните молекули.

Учените казват, че тази плесен може да разгради пластмасата само за няколко седмици. Направените проби показват, че плесента се справя с пластмасите в трите агрегатни състояния – твърдо, течно и газообразно.

Разкриването на тези свойства може да бъде от ключово значение за въвеждане на широко използване на плесента при обработката на пластмасовите отпадъци.

truththeory.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.