Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Спасителите прекратиха издирването. Казаха: Бог да го прости Боян!

Спасителната акция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров е прекратена, съобщиха от екипа му.

След дни търсене и две седмици в неизвестност, Боян Петров така и не беше открит. Според алпинисти е възможно да е паднал в цепнатина по пътя към върха.

„Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата – искахме да се уверим с очите си още веднъж – стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни – времето беше слънчево – качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация.

След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целият високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено.

Специално искаме да благодарим на 10-те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!“, написа във „Фейсбук“ Кирил Петков от екипа на нашия алпинист, съобщи агенция „Фокус“.

Междувременно във страницата на Dream Wanderlust в социалната мрежа също бе публикувана информация за проведената акция. „Рано сутринта днес спасителният екип на „Хели“ излетя от Катманду към Шиша Пангма и е в процес на провеждане на цялостна операция за издирване на изчезналия български алпинист Боян Петров.

Тази операция вероятно ще бъде последната. Те вече летят над Шиша Пангма и провеждат операция, за да намерят някаква следа от алпиниста.

Днес следобед „Смирик Еър“ (Smirik Air) ще подготви доклад за операцията им по издирване по въздух, в зависимост от него възможността за продължаване на търсенето от екипа от шерпи и екипа на „Хели“ ще бъде решено от съответния орган“, пише в съобщението.

В хеликоптера са били двамата българи Кирил Петков и Петко Петков, които са искали да се уверят още веднъж дали са огледани всички точки до базовия лагер, предаде БНР. Всичко възможно е направено, добавят още веднъж алпинистите. Днес е 11-ия ден от спасителната операция.

Епицентър

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.