Новини

Специален коментар на DW. Тези жени са опасни

Службата за защита на конституцията (германското контраразузнаване) в провинция Северен Рейн-Вестфалия следи мрежа от десетки ислямистки жени.

На салафитската сцена в Германия те заемат местата на задържаните от властите мъже-салафити за радикална дейност, заявява шефът на службата Буркхард Фрайер за ФАЦ. „В Северен Рейн-Вестфалия държим под око една мрежа от около 40 жени“, казва той.

Тази мрежа предлага пълна салафитска програма – от възпитанието на децата, през готвенето и интерпертацията на религиозните предписания, та чак до насаждането на омраза срещу „неверниците“. Фрайер добавя, че тези салафитки водят агресивна реклама в интернет:

„Установихме, че тези жени са нещо като идеолози на салафизма. Разбирай: активни са в създаването на послания“, казва той.

По данни от контраразузнаването, жените-салафитки индоктринират своите деца още от малки. „По този начин салафизмът се превръща в дело на семейството.

Възниква нещо, което много трудно може да бъде премахнато, а именно салафитски слоеве в обществото“, казва още Фрайер и допълва, че не всеки салафит обаче е терорист. „Но всеки един джихадист-терорист през последните години в Европа идва от салафитската сцена“. Междувременно салафизмът се е превърнал в нещо като германски „вътрешен екстремизъм“.

Позовавайки се на информации от тайните служби, агенция ДПА съобщава, че силите за сигурност в Германия са класифицирали десетки жени и младежи като потенциална заплаха. Всеки един от тях би могъл да бъде и потенциален атентатор.

Салафизмът е ретроградно, ултраконсервативно сунитско течение в исляма. Неговите последователи се позовават изключително на Корана и отхвърлят всякаква форма на модернизация. Целта на салафитите е преустройството на държавата, правния ред и обществото по техните правила.