Съзнание

Специалното изживяване, за което толкова се говори

Със сигурност медитацията не е нова концепция за вас. Но има ли полза от медитациите и не е ли това илюзия на съзнанието?

Една от най-новите груби статистики, отчита, че между 200 и 500 милиона души медитират редовно в световен мащаб.

А може би и вие попадате в статистиката или поне сте били окуражавани – особено ако сте решили да прочетете  тази статия.

И макар че, като цяло, практикуващи проповядват нейната неизчерпателна сила, голяма част от нас не споделят специалното изживяване, за което толкова се говори.  

Защо се получава така? Кое ни пречи да достигнем до блаженото чувство на свобода и вътрешен мир? 

Нека разгледаме четири често срещани причини, поради които се затрудняваме да медитираме, както и как можем да променим това.  

Популярното вярване, че медитацията е скучна

В сравнение с визуалните и звукови прояви на “обикновения” съзнателен живот, медитацията е значително по-малко сензорно-стимулираща, особено в началото.  

Но в какво наистина се състои същността на медитативния процес?

Една от най-големите потенциални сили на медитацията е нейната способност да ни въведе в настоящия момент без ярки разсейвания- реалност, която много от нас не са изпитвали от години.

Така че, ако сте част от тълпата, която продължава да отлага медитацията, защото смятате, че ще бъде твърде скучно, запитайте се, наистина ли е въпрос на скука?

Или по-скоро сме пристрастени към хиперстимулацията и се страхуваме да се изправим срещу мислите ни?

Ако това е така, включете и други в опита ви с медитация!  Създайте общо предизвикателство с приятелите ви, за да добавите към него лек елемент на конкуренция.  Или просто медитирайте с група, в публично пространство.

Удивително е колко по- малко притесняващо може да бъде да останем сами с мислите ни, когато не сме единствените, който възнамеряват да навлязат в тази енергия.

Прекомерни очаквания

Ако трябва да създадете ментален образ асоцииран с медитацията, какво би ви хрумнало? Със сигурност, един от следните елементи се появява в съзнанието ви: изгрев, залез, монах, планини или някой, който се намира в перфектната Лотус стойка.

Да, тези визуализации са точни изображения от медитацията, но те не отчитат реалистично по-голямата част от тези 200 до 500 милиона последователи, които практикуват редовно.  

Медитацията може да се прави по всяко време на деня, в безброй телесни позиции, на удобен стол или в обикновени пози на седене и лежане.   

Така че, вместо сами да създавате нереалистични очаквания за медитацията, защо просто не се опитате да я направите по ваш начин?

Напомняйте си, че всички сме хора.  

Дори онези, които твърдят, че са достигнали най-дълбокото прозрение в медитативно състояние, са имали точно толкова случайни и “разсипани” мисли  в главата им, колкото и вие. 

Проблемът е с нетърпението

Живеем в свят, в който значителен брой от нас не само са свикнали, но и напълно очакват нещата да се случват  моментално. 

Препускаме през мигновено удовлетворение и когато нещо не функционира веднага, ние губим интерес и, в крайна сметка, губим търпение.

Ако искате да медитирате редовно, но търпението представлява проблем за вас, тук ще срещнете някои лоши новини: медитацията никога няма да задоволи нуждата ви от незабавни резултати.

Но медитацията също е едно от най-добрите инструменти за развитие на душевно състояние, което пребъдва независимо от наличието на момента удовлетвореност.

Започнете с насочено практикуване на търпението, чрез система за възнаграждение и / или наказание.  Създайте нещо, с което ще възнаградите себе си за период на медитация от 7, 14 или 21 поредни дни.

Преекспониране на реалността, свързана с “хвърчащите” мислите

Ето, че за секунда сте се съсредоточили над дишането ви и, преди да разберете, умът ви вече е преминал през безкраен низ от мисли.

Отново: това е много по-нормално, отколкото традиционно приемаме, че е.

Частта, върху която трябва да се концентрираме е как решаваме да реагираме на осъзнаването, че умът ни се е отклонил, а не на факта, че това се случва.

Съществува съществена разлика между това да “излезем от кожата си”, вярвайки, че цялата медитация е съсипана и просто да отбележим, че плаваме през мисловни процеси, връщайки се към първоначалното ни намерение.

Когато осъзнаете, че умът ви се е отдалечил, изберете да забележите това спокойно и след това се върнете обратно към себе си, фокусирайки вниманието върху дишането ви или отброявайки бавно, без да форсирате невъзможни незабавни резултати.  

Източник: Collective Evolution