България

СТЪРЖЕЩИТЕ ДУМИ ЗАД УБИЙСТВОТО НА ЕДНА МЛАДА ЖЕНА

„Не се изключва нито една от първоначално издигнатите версии за убийството на Виктория Маринова“, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Задържаният в Германия извършител на жестокото убийство на русенската журналистка е Северин Надеждов Красимиров, роден през 1997 г. в Русе.

Той има една криминална регистрация за кражба на цветни метали, съобщи още министърът на вътрешните работи.

Иззети са множество веществени доказателства. ДНК материал на задържания е намерен в хода на разследването върху трупа на жертвата, както и генетичен материал от жертвата е бил намерен върху задържания, уточни Маринов.

Очакват се още доказателства от Института по криминалистика, добави министърът на вътрешните работи.

Той обясни, че заподозрени лица са задържани във връзка с разследването в областната полиция в Русе за изясняване на алибито им и при липса на съпричастност към деянието са били освобождавани.

На този етап не можем да твърдим за предварително планиране. Става дума за спонтанна проява, уточни още Маринов.

В изявлението си главният прокурор Сотир Цацаров заяви: „За кратък период от време бяха извършени множество действия по разследването, за кратък период от време при изключителна мобилизация на целия наличен ресурс на МВР и на прокуратурата бяха събрани множество доказателства, които до настоящия момент водят до извода за виновност на лицето.

На него са повдигнати задочно обвинения в две престъпления. Първото е изнасилване, като я е принудил за това със сила и я е превел в безпомощно състояние, като изнасилването е особено тежък случай и предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Повдигнато е задочно, в присъствието на служебен адвокат, и обвинение за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин – Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна“.

Сотир Цацаров обясни какво предстои сега след задържането на лицето:

„Процедурата по изпълнение на европейската заповед за задържане пред германски съд, след което привеждане на лицето тук, повдигане и предявяване на обвинение“.

Главният прокурор повтори, че не се изключва нито една версия. Разпитани са нейни колеги:

„На този етап не можем да твърдим, че убийството е свързано с професионалната й дейност. Но задържането на извършителя не означава преустановяване на работата по всички възможни версии“.

Премиерът Бойко Борисов заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Младен Маринов дадоха изявления за медиите в Министерския съвет.

bnr.bg