Стотици земни трусове са регистрирани в парка Йелоустоун

Месечен доклад за сеизмичната дейност на опасния вулкан Йелоустоун се появи на уебсайта на американското геологическо проучване.

В документа се посочва, че в Университета на Юта, заедно с Университета на Тексас Ел Пасо и персонала на Националния парк Йелоустоун са поставени 290 нови единици сеизмографи в гейзер басейна на Горна (в близост до Стария Верен).

Новите сензори ще предават сигнали, според които специалистите ще могат да следят какво се случва на територията на резервата.

Докладът също така казва, че през ноември 2017 г. в Национален парк Йелоустоун са записани 63 земетресения. Най-силно е настъпило на 26 ноември и е 2.1 по Рихтер. Епицентърът е на около 18 мили северозападно от град Уест Йелоустоун.

В тази област през последните няколко месеца се наблюдава високо ниво на сеизмична активност.

Сега, според експерти, няма какво да се притесняват в САЩ и по света. Вулканът има „зелено“ ниво на опасност.

Същият документ съдържа и данни за друг също толкова опасен гейзер на Long Valley. Там за разлика от Йелоустоун, има сериозни причини за безпокоиство за учените. През разглеждания период в близост до калдера са регистрирани 997 земетресения

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.