Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

СТРАХОВИТИТЕ РИТУАЛИ ЗА ЗАХРАНВАНЕ на боговете с жизнена сила

Човешка кръв, намерена по стрелите на древните маи, ритуали за кръвопускане за захранване на боговете с жизнена сила

Стрели с човешка кръв, намерени в храм в Закпетен в Северна Гватемала, разкриха пред изследователите древната церемония по кръвопусканията.

На човека е бил правен разрез с остра стрела, направена от черно вулканично стъкло, за да потече кръв и да бъдат захранени с „жизнена сила“ боговете, съобщава „LiveScience“.

Изследователите вярват, че избраните да дават кръв вероятно са правели това доброволно и са оставали живи след изпитанието. Маите вярвали, че пролятата кръв е дар за боговете.

Доказателството за тази церемония идва от откриването на 108 стрели на пет места в централния район Петен, в Гватемала.

Нейтън Мейснер, изследовател в Центъра за археологически проучвания в „Southern Illinois University“, каза: „Ние знаем, че Маите са участвали в кръвопускания като част от церемониите при раждане или при навършване на пълнолетие. Тази практика свързвала жизнената сила на бъдещите поколения с тази на миналите предци.“

Пусканата кръв бивала събирана и изгаряна – ритуал, който символизирал принасяната в жертва кръв, която се издигала към боговете посредством издигащия се нагоре дим.

Кръвопускането е било практикувано масово от маите. Церемониите били извършвани при всяко важно събитие, включително бракове, раждания, погребения или дори при освещаване на сгради.

Откъде археолозите знаят дали в ритуалите за кръвопускане на хора са били използвани остриета от обсидиан и други перфориращи или режещи средства?

Изследователи като Джеймс Стемп, професор по археология в „Keene State College“ в Ню Хемпшир и Джейми Оу (Jaime Awe) от университета в Северна Аризона, са се възползвали от предимствата на експерименталната археология, за да придобият по-голяма представа за ефектите, които имат върху кожата остриетата от обсидиан.

Освен стрелите от обсидиан при кръвопусканията били използвани други церемониални инструменти – например шипове от нефрит, остриета, шипове от скат, тръни или зъби от акула.

Понякога въже, обсипано с люспи от облсидиан, бивало издърпвано през отворите, пробити в езика или в долната месеста част на ухото.

Подобни церемонии за кръвопускане, включващи пениса (представляващ повишена човешка плодовитост), са довели до европейското погрешно схващане, че древните мезоамериканци са практикували ритуално обрязване.

LiveScience

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.