Новини

Странен обект край Нептун озадачи учените

С всеки изминал ден учените

по целия свят преоткриват колко загадъчна и красива всъщност е нашата Слънчева система. А с това идва и осъзнаването колко малко всъщност знаем за нашето място във Вселената.

Наскоро астрономи, използващи специална система за наблюдение (Panoramic Survey Telescope & Rapid Response) попаднаха на нещо невероятно, намиращо се отвъд орбитата на Нептун, във външните краища на нашата Слънчева система.

Учените останали озадачени

от характеристиките на обекта, открит край Нептун. Тялото се нарича Нику (което идва от китайската дума за непокорен) и показва необичайно поведение.

Планетите в Слънчевата система се въртят около Слънцето в (приблизително) една равнина. Нику обаче се движи по съвсем различен начин.

нику нептун

В действителност изглежда, че орбитира около Слънцето на обратно под ъгъл 110 градуса.

Различната посока на въртене

на този транснептунов обект, навежда учените на идеята, че той е изхвърлен от орбитата си от още по-неизвестна сила.

Астрофизикът от Харвард Матю Холман твърди: „Всичко това доказва, че във външните краища на Слънчевата система се случват много повече неща, отколкото ние знаем“.

Екипът е установил,

че Нику е малка – 124 мили или по-малко в диаметър. Експертите също така смятат, че тя е част от група от обекти с подобна наклонена орбита, но не са успели да установят произхода на централната сила на системата.