Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Странната история на ужасяващия Базилиск

Изследователят на аномалии и писател Майк Даш казва: „Много малко са съществата, които са успели да всеят по-голям ужас в сърцата, отколкото Базилиск“ – чудовище, от което са се страхували векове наред  в Европа и Северна Африка.

Подобно на много древни чудеса това е било странен хибрид – змия с гребен на главата, която е излюпена от яйце, снесено от петел и измътено от крастава жаба.

Историята за Базилиск излязла на преден план, през 79 година от нашата ера на страниците на „Естествената история“ на Плиний Стари.

„То е снесено в провинция Кирена, с дължина не повече от дванадесет пръста. То има бяло петно ​​на главата, силно наподобяващо някаква диадема. Когато съска, всички останали змии излитат от него. То не си мести тялото напред подобно на другите влечуги, с последователност от гънки, но се движи изправено и е вертикално по средата. То унищожава всички храсти, не само чрез допира си с тях, но дори и тези върху, които е издишало; изгаря цялата трева и разбива камъните, толкова  страшно и пагубно е неговото влияние.“

В миналото се смятало, че ако човек на кон убие едно от тези животни с копие, отровата ще тръгне нагоре по оръжието и ще убие не само ездача, но и коня.

За това страшно чудовище единствено зловонието на невестулката би могло да бъде фатално, нещо което е било успешно изпитано.

Животното бива хвърляно в дупката на Базилиск, почвата около нея бива лесно разпозната, тъй като е заразена, така невестулката го унищожава със своята миризма.

Без съмнение, най-забележителният разказ за Базилиск идва от полският град Варшава и датира от 1587.

Мидори Снайдер казва за случая, който се върти около „ужасяваща среща и евентуалното залавяне на Базилиск, заподозрян, че е донесъл чумата и се криел в мазето на къща.“

5-годишната дъщеря на ножаря Макаропей изчезнала мистериозно, заедно с друго момиченце.

Съпругата на Макаропей тръгнала да ги търси заедно с доячката. Когато доячката погледнала в подземната изба на къщата, която преди 30 години била разрушена, видяла децата, лежащи неподвижно долу, без да отговарят на виковете на двете жени.

Когато прислужницата смело слязла по стълбите, за да разбере какво се е случило с децата, тя се отпуснала на пода до тях и не помръднала. Всичко това се случило пред съпругата на Макаропей, която мъдро не я последвала в мазето.

Тя се затичала да оповести за този странен и загадъчен случай. Слухът се разпространил като горски пожар из цяла Варшава. Много хора заподозрели, че в мазето се крие Базилиск.

И какъв е краят на историята? Никой не се наема да гадае дали това е нещо, което е съществувало или е просто мит?

Източник: Mysterious Universe

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.