Хипотези

Странната връзка между слънчевата активност и големите земетресения

Преди няколко десетилетия учените забелязват, че по правило големите земетресения се случват  на серии и многократно се опитват да намерят убедително обяснение на това явление.

Ново проучване, публикувано в Nature Scientific Reports, предполага, че мощните изригвания на Слънцето могат да предизвикат големи земетресения на Земята.

В документа авторите анализират данни за слънчевата активност от космическия кораб SOHO и данни за големите земетресения с магнитуд над 5.6, сравнявайки ги в търсене на възможни корелации.

И откриват ясна зависимост

най-мощните земетресения съвпадат по време (със закъснение от едно денонощие) с увеличеното излъчване на протони (йонизирани частици) в резултат на слънчевата активност.

Освен това според авторите на изследването статистическата вероятност, че това е просто съвпадение, е изключително ниска – по-малко от 1 на 100 000.

Слънцето може да изглежда сравнително спокойно, но непрекъснато бомбардира Слънчевата система с енергия и частици под формата на слънчев вятър. 

Предположенията, че сеизмичната активност по някакъв начин е свързана със слънчевата енергия, имат още по-дълга история.

Първата подобна хипотеза е изложена през 1853 г. от швейцарския астроном Рудолф Волф. Но има и пропуск: липсват достатъчно убедителни доказателства.

Сега ново проучване на изследователи от Италианския национален институт по геофизика и вулканология и от Университета Базиликата предполага, че са успели да намерят свидетелства.

 Частици от изригванията на Слънцето може да са отговорни за задействането на серии от мощни земетресения.

„Големите земетресения не са разпределени равномерно – има известна зависимост между тях“, коментира съавторът Джузепе Де Натале (Giuseppe De Natale), ръководител на научните изследвания в Националния институт по геофизика и вулканология в Рим, Италия.

Учените забелязват модел при някои мощни земетресения 

на планетата – те често се случват на групи, а не на случаен принцип. Това показва, че може да има някакъв глобален феномен, който задейства тези планетарни трусове.

Сравнявайки глобалния каталог на земетресенията ISC-GEM с данните на спътника SOHO, наблюдаващ Слънцето, изследователите забелязват, че се случват по-силни земетресения, когато се увеличат броят и скоростите на навлизащите слънчеви протони.

Когато протоните от Слънцето достигнат връх, се случва и пик на земетресенията с магнитуд 5.6 в следващите 24 часа.

„Този статистически тест на хипотезата е много важен“, отбелязва Де Натале. „Вероятността случайно да наблюдаваме това е много, много малка – по-малко от 1 на 100 000.“

След като забелязват, че

Има връзка между слънчевия протонен поток и силните земетресения,

изследователите предлагат механизъм, наречен обратен пиезоелектричен ефект.

В миналото са регистрирани електромагнитни сигнали като земетръсна светлина и радиовълни, случващи се заедно с трусовете.

Междувременно това ново обяснение предполага, че електромагнитните аномалии не са резултат от земетресенията, а ги причиняват. 

Всъщност възможно е освен пиезоелектричен ефект тук да действа и обратен пиезоелектричен ефект – поява на механични деформации под въздействие на електрическо поле.

Когато положително заредените слънчеви протони удрят магнитния балон на Земята, те генерират електромагнитни токове, които се разпространяват по цялата планета.

Импулсите, създадени от тези токове, деформират кварца в земната кора и в крайна сметка предизвикват земетресения.

изт.